V Británii pripravujú pamätnú mincu k dátumu brexitu

NETKY.SK • 12 August 2019, 14:53 • 2 min
V Británii pripravujú pamätnú mincu k dátumu brexitu

BRUSEL - Nový britský minister financií Sajid Javid chce vydať pamätnú mincu v hodnote 50 pencí, ktorá má byť pripomienkou na odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Minca sa má dostať do obehu 31. októbra tohto roku, čiže v deň brexitu. Uviedla to v nedeľu tlačová agentúra Belga.

 

Britský premiér Boris Johnson už viackrát zdôraznil, že jeho krajina k uvedenému dátumu opustí Európsku úniu či už s politickou dohodou s Bruselom, alebo bez nej.

 

Vydanie mince, ktorá by mala byť lákadlom pre zberateľov, bolo pôvodne naplánované na 29. marca, čiže na pôvodný dátum brexitu. Odloženie tohto termínu, ktorý si britská vláda zjednala s ostatnými členskými krajinami EÚ, však tento plán načas prerušilo.

 

 

Javid, bývalý bankár, chce tento projekt oživiť 31. októbra. Podľa jeho vyjadrenia je plánom britskej vlády vydať niekoľko miliónov 50-pencovej mince s vyrazeným nápisom Mier, prosperita a priateľstvo so všetkými národmi.

 

Podľa Belgy má byť plán ministra financií pokusom presvedčiť širokú verejnosť i Európsku úniu, že euroskeptická vláda premiéra Johnsona je skutočne rozhodnutá zabezpečiť odchod Spojeného kráľovstva z EÚ.

 

Britský denník The Daily Telegraph v tejto súvislosti pripomenul, že na nových minciach bude vyrytý aj dátum 31. október, čo znamená, že v prípade ďalšieho odkladu brexitu sa britská vláda vystaví posmeškom zo zahraničia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies