Aktivisti v Izraeli napadli na najvyššom súde zákon legalizujúci židovské osady

NETKY.SK • 8 Február 2017, 13:35 • 2 min
Aktivisti v Izraeli napadli na najvyššom súde zákon legalizujúci židovské osady

JERUZALEM - Dve izraelské aktivistické skupiny napadli dnes na najvyššom súde zákon, ktorý spätne legalizuje približne 4000 príbytkov pre židovských osadníkov na okupovanom západnom brehu rieky Jordán, aj keď boli postavené protiprávne na súkromných pozemkoch Palestínčanov.

slovakia

left justify in out

Izraelský parlament schválil zmienenú kontroverznú legislatívu v pondelok večer, čím vyvolal odsudzujúce reakcie izraelskej opozície, Palestínčanov i medzinárodného spoločenstva.

 

Zákon môže ešte stopnúť izraelský najvyšší súd. Práve naň sa dnes obrátili dve mimovládne izraelské organizácie presadzujúce mierové urovnanie konfliktu s Palestínčanmi - Adalah a JLAC.

 

Analytici predpovedajú, že izraelský najvyšší súd novoprijatý zákon odmietne, keďže porušuje základné práva a má diskriminačný charakter.

 

Ultrapravicoví politici chcú prijatím tejto právnej normy, ktorá predpokladá odškodnenie palestínskych vlastníkov pôdy, zabrániť ďalšiemu vysťahovaniu nelegálnych osád. Zákon sa zatiaľ týka 16 osád na Západnom brehu, inak nazývanom aj Predjordánsko.

 

Generálny prokurátor Avichaj Mandelblit varoval, že nový zákon porušuje izraelskú ústavu. Vyjadril tiež obavu, že by mohol podnietiť žaloby na Izrael na Medzinárodnom trestnom súde (ICC).

 

Vo viac ako 200 osadách v Predjordánsku a vo východnom Jeruzaleme žije približne 600.000 Izraelčanov. Izrael rozlišuje medzi osadami povolenými vládou a nelegálnym osídlením, ktoré je legalizované spätne zákonom. Z medzinárodného hľadiska sú ale všetky takéto osady nelegálne a predstavujú prekážku pre blízkovýchodný mierový proces.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies