Ako zvládnuť nástrahy dovolenky autom: nehoda, krádež a kedy volať políciu

NETKY.SK • 3 August 2023, 10:10 • 2 min
Ako zvládnuť nástrahy dovolenky autom: nehoda, krádež a kedy volať políciu

BRATISLAVA - Mnoho Slovákov cestuje na dovolenku do zahraničia autom. Pri cestách v zahraničí sa však aj skúsený vodič dostáva do neznámeho prostredia, je konfrontovaný s dopravným značením v cudzom jazyku, oveľa hustejšou dopravou a iným správaním sa vodičov v cestnej premávke. Pripomíname preto dôležité informácie o tom, ako postupovať v prípade dopravnej nehody, kedy volať políciu a čo robiť, ak Vám v zahraničí ukradnú alebo vykradnú auto.

slovakia

left justify in out

Každé auto by malo mať preto zo zákona Povinné zmluvné poistenie (PZP), ktoré slúži na úhradu škôd spôsobeným tretím osobám a jeho platnosť preukazuje vodič v zahraničí tzv. zelenou kartou, ktorú je povinný mať pri ceste v zahraničí pri sebe. PZP platí v celej Európe ako aj v ďalších krajinách ako je napr. Turecko, Izrael či Rusko. V prípade cesty do zahraničia odporúčame uzatvoriť  aj havarijné poistenie, ktoré Vám pokryje škody, ktoré si ako vodič spôsobíte sám, spôsobí Vám ich iné vozidlo, vandali alebo zvieratá.

 

Čo robiť v prípade nehody a kedy volať políciu

Pri nehode v zahraničí odporúčame okamžite kontaktovať asistenčnú službu poisťovne, ktorá Vám poskytne všetky informácie a potrebné rady.


Ak ide o banálnu  nehodu, stačí vyplniť Európsky záznam o nehode, ktorý by mal byť k dispozícii v každom aute. Ak sú na mieste svedkovia nehody, odporúčame doplniť aj kontakt na nich. Záznam by mal obsahovať identifikáciu všetkých účastníkov nehody a vozidiel, vrátane ich poisťovne.

 

„Určite si tiež urobte fotodokumentáciu a nezabudnite na registračné značky vozidiel. V prípade kolízie s autom, ktoré ťahá príves, foťte vždy značku ťažného vozidla. Stávajú sa prípady, že jeden z účastníkov nehody sa snaží miesto opustiť. Vtedy sa dá podľa ŠPZ vyhľadať,“ radí Jiří Moravec, manažér pre likvidáciu škôd z poistenia motorových vozidiel UNIQA.

 

Fotky si treba uschovať pre účely preukazovania miery zodpovednosti na dopravnej nehode, resp. ich doručiť spolu s oznámením škodovej udalosti do poisťovne. Správu o nehode spolu s prípadnou správou od polície budú potrebovať poisťovne účastníkov nehody k posúdeniu oprávnenosti nárokov na poistné plnenie.

V prípade, že auto nie je po nehode pojazdné, asistenčná služba poisťovne zabezpečí jeho odtiahnutie do servisu, resp. až na Slovensko a pri väčších poškodeniach je možné požiadať asistenčnú službu o náhradné vozidlo.


Na Slovensku už od minulého roka nie je potrebné volať políciu k nehodám, pri ktorých sa nikto nezranil. Ak sa na tom dohodnú účastníci, nehodu bez zranení bude možné riešiť len ako škodovú udalosť a majú ju právo vybaviť prostredníctvom náhrady škody priamo prostredníctvom poisťovne aj bez prítomnosti policajta na mieste nehody.


Vo väčšine európskych krajín vrátane ČR platí, že k nehode je nutné privolať políciu v týchto prípadoch: ak došlo k zraneniu alebo usmrteniu osôb; ak bol poškodený majetok tretích osôb (napr. osvetlenie, ploty, dopravné značky); ak máte podozrenie na alkohol alebo návykové látky u protistrany; ak sa druhá strana odmietne identifikovať alebo opustí miesto nehody bez identifikácie; ak došlo k vysokej škode na vozidle, ktorá odhadom prevyšuje 3990 EUR; ak došlo k úniku nebezpečných látok na vozovku.


Rovnako odporúčame privolať políciu v prípade, ak sa druhý účastník nevie preukázať „Zelenou kartou“ alebo iným potvrdením o dojednaní poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla.

Čo ak mi auto na dovolenke vykradnú

Aj túto dovolenkovú sezónu sa objavujú prípady vykrádania áut dovolenkárov na odpočívadlách a parkoviskách. Ak Vám v zahraničí ukradnú veci z auta, platí rovnaký postup, ako pri krádeži vozidla. Udalosť treba okamžite nahlásiť miestnej polícii a vyžiadať si policajnú správu o krádeži pre poisťovňu.


Škody spôsobené krádežou výbavy vozidla Vám kryje havarijná poistka. Pokiaľ si pripoistíte aj batožinu, poistné krytie sa vzťahuje nielen na odcudzené veci v aute, ale napr. aj na veci uložené v strešnom boxe vozidla.


„Strešný box je však v prípade krádeže potrebné zabezpečiť bezpečnostnými uzamykacími systémami, t.j. je nedostatočné, ak je strešný box a jeho nosič uchytený k vozidlu iba skrutkami,“ upozorňuje Jiří Moravec.


Dovolenkárom však odporúčame, aby si nenechávali v aute batožinu a veci, pokiaľ majú možnosť uložiť si ich na bezpečnejšie miesto. Ide najmä o situácie, keď auto parkuje pred miestom prechodného ubytovania, ako je napr. hotel alebo penzión.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: UNIQA / Beata Lipšicová Foto: FinReport.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies