Pandémia poznačila naše duševné zdravie. Pribúda ľudí, ktorí sa cítia osamelí

NETKY.SK • 30 Júl 2021, 21:24 • 2 min
Pandémia poznačila naše duševné zdravie. Pribúda ľudí, ktorí sa cítia osamelí

BRATISLAVA – Počas pandémie sa na Slovensku rapídne zvýšil počet ľudí, ktorí sa cítili osamelí.

slovakia

left justify in out

Zo slovenských respondentov sa v období od apríla do júla 2020 cítilo opusteno 20,5 percenta opýtaných. Pre porovnaniev roku 2016 osamelosť pociťovalo 7,9 percenta respondentov

 

Vyplýva to zo správy Spoločného výskumného centra (JRC) Európskej komisie, ktorá sa zamerala na pocity osamelosti a sociálnej izolácie počas pandémie ochorenia COVID-19.

 

Pandémia potrápila naše duševné zdravie

Správa ukázala, že pocit osamelosti sa v prvých mesiacoch pandémie v Európe zdvojnásobil u ľudí všetkých vekových skupín. Zistila tiež, že v porovnaní s rokom 2016 osamelosť u mladých vo veku 18 až 35 rokov narástla štvornásobne.

 

img


Pred pandémiou v roku 2016 boli podľa prieskumu najviac osamelí Gréci (20,8 percenta). Za nimi nasledovali občania Rumunska (16,9 percenta), Belgicka (16 percent), Maďarska (14,3 percenta) a Francúzska (14,2 percenta). Počas pandémie od apríla do júla 2020 sa najviac osamelo cítili obyvatelia Francúzska (31,6 percenta), Grécka (29,3 percenta), Bulharska (28 percent) a Švédska (26,4 percenta).

 

Najväčším skokanom bolo v tomto smere Švédsko.  V porovnaní s rokom 2016 sa u ich počet osamelých zvýšil o takmer 20 percent, pričom malo z krajín najmiernejší lockdown.

 

Ovplyvnila nás práca z domu?
Podľa správy médiá počas pandémie zdvojnásobili pokrytie tém súvisiacich s osamelosťou alebo sociálnou izoláciou v celej Európskej únii.

 

Jedna tretina správ o samote a sociálnej izolácii sa týka zdravia a zhruba 10 percent textov obsahuje zmienku o ekonomických dopadoch osamelosti.

 

img

 

Od začiatku pandémie sa v súvislosti s osamelosťou diskutuje aj o vplyve práce na diaľku. Správa zároveň konštatuje, že prístup médií k tejto téme sa medzi členskými krajinami rôzni.

 

Kým v Taliansku, Španielsku, Francúzsku, Nemecku a vo Švédsku sa o téme rozpráva, tak na Cypre, Malte, v Českej republike, Grécku, Lotyšsku, v Litve, na Slovensku a v Slovinsku má táto téma malé alebo žiadne zastúpenie.

 

K dispozícii bol online dotazník
Dáta pre rok 2016 pochádzajú z prieskumu European Quality of Life Survey a tie pre rok 2020 sú z prieskumu The Living, working and COVID-19.

 

V prvom prieskume sú dáta založené aj na osobných rozhovoroch. Počet ľudí zapojených do prieskumu sa pohybuje od tisíc do dvetisíc ľudí na krajinu.

 

img

 

Prieskum z roku 2020 bol online a vyplniť ho mohol ktokoľvek nad 18 rokov. Dostať sa k nemu dalo cez odporúčanie alebo cez reklamu na sociálnych sieťach.

 

V Chorvátska, Nemecka, Maďarska, Írska, Portugalska, Rumunska a v Španielska vyplnilo dotazník viac ako päťtisíc respondentov, pričom z Luxemburska ich bolo menej ako tisíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona