Ako si nová česká vláda poradí s pandémiou? Predstavila svoj plán

NETKY.SK • 24 November 2021, 11:32 • 2 min
Ako si nová česká vláda poradí s pandémiou? Predstavila svoj plán

PRAHA - Hlavným indikátorom vážnosti pandemickej situácie sa po očakávanom nástupe novej českej vlády stane kapacita nemocničných lôžok, a to najmä na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V stredu to povedal kandidát na premiéra Petr Fiala na tlačovej konferencii zástupcov koalície Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátov a hnutia STAN, na ktorej predstavili svoj plán na boj proti pandémii.

slovakia

left justify in out

Kapacity nemocníc, a nie počet prípadov nákazy, sú "základný ukazovateľ, ktorý bude pre nás hlavným indikátorom pre ďalšie opatrenia," priblížil Fiala. Vznikajúca koalícia zopakovala, že nepristúpi k plošnému zatváraniu škôl ani k predĺženiu vianočných prázdnin. "Urobíme všetko pre to, aby dosahy na vzdelanie boli čo najmenšie," povedal Fiala.

 

 

Budúca vláda sa chce pri identifikácií nakazených spoliehať najmä na PCR testy, preto plánuje zvýšiť kapacitu testovacích centier na 200 000 testov denne. Kandidát na ministra zdravotníctva Vlastimil Válek tiež navrhuje povinné PCR testovanie pre ľudí, ktorí sú plne zaočkovaní už viac než 6 mesiacov a nedostali posilňovaciu dávku, ktorá je podľa neho kľúčová. Válek zdôraznil, že je potrebné zapojiť do očkovacej kampane aj praktických lekárov. Povinné očkovanie však podľa Válka nie je dobrým riešením.

 

Prečítajte si tiež: Vyhlásenie núdzového stavu rozdeľuje českú vládu

 

Válek chce, aby budúca vláda začala uznávať ako potvrdenie o bezinfekčnosti dostatočnú hladinu protilátok voči ochoreniu, ako aj negatívny PCR test. Momentálne pre tento účel uznávajú len očkovanie či prekonanie choroby. Vznikajúca vláda ďalej avizovala zmenu platného pandemického zákona. "Už teraz sa v odbornom tíme o tom rozprávame, aby sme krátko po nástupe do vlády mohli predložiť zmenu pandemického zákona v tých oblastiach, kde nefungoval ideálne," povedal predseda hnutia STAN Vít Rakúšan.

 

img

 

Predseda Pirátov Ivan Bartoš kritizoval dosluhujúcu vládu premiéra Andreja Babiša za neposkytovanie kvalitných údajov o pandémii. "Často neexistovala kvalitná dátová štruktúra, ktorá by pomohla politikom zhodnotiť epidémiu na regionálnej či celoštátnej úrovni," povedal Bartoš.

 

Možno vás zaujme: V Holandsku zatvorili tretinu operačných sál. Pacientov s COVID-19 vozia do Nemecka

 

S ochorením COVID-19 zomrelo v ČR počas utorka 48 ľudí, od začiatku pandémie už 32 408. Od začiatku novembra zomrelo denne v priemere 67 nakazených, píše server iDNES.cz. Za uplynulých 24 hodín pribudlo 25 864 prípadov nákazy koronavírusom, čo je vôbec najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie.

Podľa aktuálnych údajov českého ministerstva zdravotníctva sa na oddeleniach určených pre pacientov s COVID-19 nachádza 5 652 ľudí. Vo vážnom stave je 799 z nich, čo je najviac od 21. apríla 2020.

 

img

 

Rada vlády pre zdravotné riziká v ČR tento týždeň rozhodla, že v krajine by mali začať povinne očkovať určité skupiny ľudí. Zatiaľ nie je jasné, ktoré by to mali byť. Odborníci však hovoria o zdravotníkoch či zamestnancoch v domovoch sociálnych služieb. Povinné očkovanie podporili okrem iných aj hlavná hygienička Pavla Svrčinová alebo Česká lekárska komora (ČLK), ktorá odporučila povinné očkovanie pre zamestnancov škôl.  

 

K téme: Vládna rada schválila povinné očkovanie v ČR

 

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch chcel prerokovať aj vyhlásenie núdzového stavu, čo by podľa jeho názoru pomohlo najmä zdravotníkom v nemocniciach. Babiš prezradil, že vo vláde o návrhu napokon ani nerokovali a núdzový stav zatiaľ neplánujú vyhlásiť

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies