Ďalšia európska krajina bude mať vlastnú vesmíru základňu

NETKY.SK • 8 Október 2021, 19:1 • 2 min
Ďalšia európska krajina bude mať vlastnú vesmíru základňu

OSLO - Projekt bude stáť približne 37 miliónov eur a novú prácu vďaka nemu dostane minimálne 150 ľudí.

slovakia

left justify in out

Nórsko je pripravené začať budovať svoju vlastnú základňu na vypúšťanie družíc do vesmíru. V piatok o tom informovala nórska vláda, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

 

img

 

Projekt bude stáť približne 365 miliónov nórskych korún (37 miliónov eur) a vláde sa ich už podarilo zabezpečiť. Základňa sa bude nachádzať na ostrove Andöya na severe krajiny. "Pre Andöyu a pre Nórsko je to historický deň. Nórsko sa stane krajinou dobývajúcou vesmír – jednou z mála krajín, ktoré sú schopné vypúšťať družice zo svojho vlastného územia," uviedla nórska premiérka Erna Solbergová.

 

Prečítajte si tiežVeľký úspech pre SpaceX. Vesmírni turisti sa vrátili na Zem

 

Základňa bude zároveň vzpruhou pre odľahlý región na severe Nórska. Podľa vyhlásenia vlády vytvoria v súvislosti s budovaním novej základne 150 pracovných miest. Prvý štart družice je odtiaľ naplánovaný na tretiu štvrtinu roka 2022.

 

img

 

Základňa bude súčasťou komplexu na vypúšťanie sondážnych a suborbitálnych rakiet, ktorý existuje od začiatku 60. rokov. Komplex spolupracuje s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA).

 

Nedávno prišla s vesmírnou novinkou aj ďalšia severská krajina. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS)  tento týždeň úspešne pristáli ruská herečka Julija Peresiľdová, ruský režisér Klim Šipenko a ruský kozmonaut Anton Škaplerov. Všetci traja sa budú podieľať na prvom hranom filme, ktorý nakrútia vo vesmíre. Dej snímky s názvom Výzva bude o chirurgičke, ktorú dopravia na vesmírnu stanicu, aby zachránila člena posádky so zlyhaním srdca. 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona