Ako veľmi pravdivé môžu byť volebné preferencie ?

NETKY.SK • 5 Marec 2019, 06:24 • 2 min
Ako veľmi pravdivé môžu byť volebné preferencie ?

BRATISLAVA - Preferencie kandidátky na prezidentku Zuzany Čaputovej, ktoré za pár dní narástli z 10 % na 52 %. Zuzana Čaputova ktorá pracovala vo Via Iuris, je podpredsedníčkou strany Progresívne Slovensko, ktorú podporuje aj spoločnosť Eset.

slovakia

left justify in out

A výskumné agentúry zverejňujú volebné preferencie - pričom u nás sú najrelevantnejšie spoločnosti AKO a Focus  - v abecednom poradí.Agentúra AKO urobila prieskum od 27. do 28. februára pre Čaputovej tím ľudí. Vzorku tvorilo 800 opýtaných voličov. Čaputovú by po odstúpení Mistríka volilo vyše 52,9 percent ľudí.  

 

"Očakávam, že posledné zverejnené čísla naplnia mocných strachom. Nie je to však strach zo mňa. Je to strach z nás všetkých, z toho, koľko ľudí sa spája, aby ma v súboji o spravodlivejšie Slovensko podporilo," vyjadrila sa Čaputová o výsledku.

 

img

 

Ako veľmi sú volebné preferencie pravdivé? Václav Hřích šéf agentúry AKO sa vyjadril o finálnej štvorke, ktorá zabojuje v prezidentských voľbách, sú to kandidáti na prvých štyroch miestach.Hovoril o tom, že prví štyria kandidáti sú tak blízko seba, že minimálne druhý a tretí kandidát by sa mohol vymeniť s prvým.

 

 "A pán Harabin by pokojne mohol byť druhý, ak sa na to pozrieme z pohľadu štatistickej odchýlky,"dodáva Hřích.

 

O tom že prieskum nemusí byť vždy uplne pravdou nás presvedčil aj americký príklad.​ Vo  voľbách o amerického prezidenta z pohľadu prieskumov jednoznačne vyhrávala Hillary Clintonová, ale prezidentom sa stal Donald Trump. 

 

img 

 

 "Všetci by sme sa mali usilovať o to, aby sme strávili menej času, alebo dokonca žiaden sledovaním prieskumov konských dostihov", povedala Sally Buzbeeová z americkej spravodajskej agentúry Associated Press (AP).

 

 "Voľby v roku 2016 nám pripomínajú, že prieskumy, nie sú dokonalé. Sú nepochybne časťou príbehu, ale vôbec nie celým príbehom"-vyjadril sa o volebných prieskumoch šéf americkej  Associated Press (AP) David Scott. 

 

Agentúra AP aj preto  zaviedla napríklad nové štandardy pri zverejňovaní politických prieskumov verejnej mienky. Jedným z prvých pravidiel spoločnosti AP napríklad je, že výsledky prieskumov verejnej mienky, ktoré hovoria o výsledku volieb, nesmú byť použité v titulku, nesmú byť jedinou informáciou v celom článku.

 

52% pre Čaputovú je naozaj vysoké percento otázkou zostáva, či sa nejedná práve o predpríprava verejnosti na inak šokujúci výsledok. Uvidíme, či vyhrá kandidátka ktorá vedie v  prieskumoch viac ako všetci ostatní kandidáti dokopy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies