Mandarínky podporujú imunitu a obsahujú vysoké množstvo vitamínu C

NETKY.SK • 13 Január 2022, 10:40 • 2 min
Mandarínky podporujú imunitu a obsahujú vysoké množstvo vitamínu C

BRATISLAVA – Mandarínky podporujú imunitu, pretože obsahujú vysoké množstvo vitamínu C. Ten je zároveň antioxidantom a chráni bunky pred vplyvom voľných radikálov. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

slovakia

left justify in out

Dva až tri kusy tohto ovocia zabezpečia odporúčanú dennú dávku vitamínu C. „V mandarínkach sú tiež vitamíny A, B1, B2, B6, B9 (kyselina listová) a vitamín E. Z mandarínok si náš organizmus doplní viacero minerálov, hlavne draslík, horčík, fosfor, vápnik, sodík, mangán a železo,“ vymenoval RÚVZ.

 

img

 

Vďaka vitamínom, minerálom a stopovým prvkom, ktoré mandarínky obsahujú, pomáhajú chrániť cievy, obličky, podporujú činnosť srdca, prispievajú k zmierneniu reumatických bolestí, znižujú riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody. „Ovocie obsahuje rozpustnú vlákninu pektín, ktorá napomáha pri trávení, plynatosti a znižovaní hladiny zlého cholesterolu v krvi,“ spresnil.

 

Mandarínky majú nízky glykemický index, sú preto vhodným ovocím aj pre diabetikov a ľudí redukujúcich svoju hmotnosť. „Vo vyššom množstve je v mandarínkach prítomný synefrín, ktorý pomáha uvoľniť upchatý nos a dokáže tiež spaľovať tuky,“ poukázal. Svoje využitie má aj kôra z mandarínok, v ktorej je prítomný salvestrol, prírodná ochranná látka s protirakovinovým účinkom. „Dôležité je aj správne skladovanie mandarínok, a to na tmavom mieste a pri teplote do ôsmich stupňov Celzia,“ dodal.

 

Možno vás zaujme: Všeobecný lekár už nemôže predpísať liek odporučený špecialistom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies