Potápači objavili vrak lode, ktorú počas 2. svetovej vojny zasiahlo torpédo USA

NETKY.SK • 22 Apríl 2023, 11:15 • 2 min
Potápači objavili vrak lode, ktorú počas 2. svetovej vojny zasiahlo torpédo USA

SYDNEY - Potápači našli vrak japonskej dopravnej lode Montevideo Maru, ktorú počas druhej svetovej vojny pri Filipínach zasiahlo torpédo. Loď, ktorú 1. júla 1942 potopila americká ponorka, sa našla v hĺbke viac ako štyri kilometre.

slovakia

left justify in out

Hlbokomorskí potápači našli vrak japonskej dopravnej lode Montevideo Maru, ktorú počas druhej svetovej vojny pri Filipínach zasiahlo torpédo z americkej ponorky. Na jej palube zahynulo takmer 1000 Austrálčanov, informovala v sobotu agentúra AFP. Loď, ktorú 1. júla 1942 potopila americká ponorka, sa našla v hĺbke viac ako štyri kilometre, uviedla skupina Silentworld Foundation, ktorá sa zaoberá podmorskou archeológiou a túto misiu zorganizovala.

 

Potopenie lode Montevideo Maru bolo najväčšou námornou katastrofou Austrálie - zahynulo pri ňom zrejme 979 austrálskych občanov vrátane najmenej 850 vojakov. Na palube boli aj civilisti z 13 ďalších krajín, uviedla Silentworld Foundation. Celkový počet obetí sa tým zvýšil na približne 1060. Po niekoľkých rokoch príprav začali prieskumníci po vraku pátrať 6. apríla v Juhočínskom mori severozápadne od hlavného filipínskeho ostrova Luzon. Pozitívny nález zaznamenali už o 12 dní neskôr. Pri pátraní použili špičkové vybavenie vrátane autonómneho podmorského vozidla so sonarom.

 

"Objavenie Montevideo Maru uzatvára strašnú kapitolu austrálskej vojenskej a námornej histórie," povedal John Mullen, riaditeľ spoločnosti Silentworld, ktorá viedla pátranie spolu s holandskou firmou Fugro, zaoberajúcou sa hlbinným prieskumom, a s pomocou austrálskej armády. Z úcty k rodinám tých, ktorí pri zásahu lode torpédom zahynuli, zostane vrak neporušený na morskom dne, kde leží vo väčšej hĺbke ako Titanic, spresnila Silentworld Foundation. Žiadne artefakty ani ľudské pozostatky sa z lode nevynesú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies