Demokrati vyzývajú ministra Bíreša aby neblokoval dokončenie reformy národných parkov

NETKY.SK • 6 September 2023, 13:00 • 2 min
Demokrati vyzývajú ministra Bíreša aby neblokoval dokončenie reformy národných parkov

Demokrati považujú za dôležité pokračovať v reforme národných parkov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Strana Demokrati považuje za dôležité, aby vláda Slovenskej republiky pokračovala v reforme národných parkov. Jej súčasťou sú aj nové pravidlá pre Národný park Slovenský kras. Pripomienkové konanie k tomuto nariadeniu vlády bolo ukončené už pred viac ako dvoma mesiacmi, avšak vláda sa materiálom stále nezaoberala.

Jediným členom vlády, u ktorého pretrváva zásadný rozpor, je minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozef Bíreš. Ten ako alternatívu dokonca navrhuje národný park zrušiť a nahradiť ho územím s nižšou ochranou.

 

“Veríme, že pán minister Bíreš sa neriadi želaniami predsedu hnutia SME Rodina Borisa Kollára, ktorý verejne vyzval úradnícku vládu zastaviť proces zonácií a nepokračovať v dokončení reformy národných parkov,” uviedol Michal Kiča, expert strany na životné prostredie a bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia.

“Pripomíname, že pokračovanie v reforme národných parkov je aj súčasťou programového vyhlásenia úradníckej vlády. Vláda má výbornú príležitosť pomôcť lepšej ochrane prírody ako aj rozvoju regiónu. Stačí nájsť odvahu a nariadenie vlády schváliť,” doplnil Kiča.

Pripomíname, že pokračovanie v reforme národných parkov je aj súčasťou programového vyhlásenia úradníckej vlády. Jasne nastavené pravidlá na území národného parku a lepšia ochrana najcennejších prírodných hodnôt napomôžu jeho efektívnemu fungovaniu. Národný park tak bude mať potenciál stať sa významným oporným bodom rozvoja lokálnej ekonomiky a rozšíriť záujem turistov o návštevu regiónu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TS Demokrati/ Foto: FB Národný park, pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies