Tenisky, ktoré prepísali športové dejiny – do kín sa blíži film Air

NETKY.SK • 31 Marec 2023, 14:28 • 2 min
Tenisky, ktoré prepísali športové dejiny – do kín sa blíži film Air

Už o pár dní – v stredu 5. apríla – príde do slovenských kín snímka Air, ktorá za jednoduchým názvom skrýva fascinujúci príbeh ozajstnej legendy. Energický film opisuje zrod tenisiek Air Jordan, ktoré sa v roku 1984 stali fenoménom (nielen) v športovom svete a zostali ním až dodnes!

slovakia

left justify in out

Nebyť Michaela Jordana, basketbalistu na začiatku svojej úspešnej kariéry, nemusel projekt vôbec dopadnúť úspešne. Vo filme sledujeme snahu entuziastického manažéra spoločnosti Nike, ktorý si zaumieni, že z Jordana urobí tvár novej divízie tenisiek. Nemá to ľahké, lebo o talentovaného športovca prejavujú záujem prakticky všetky značky, ktoré vo svete basketbalistických doplnkov niečo znamenajú. Na plátna sa dostane dojímavý príbeh nekonvenčného tímu, príbeh o stávke na jednu kartu, ktorá môže buď všetko zničiť, alebo zmeniť dejiny. Zároveň však pôjde aj o príbeh nekompromisnej vízie matky, ktorá vie, aká je hodnota obrovského talentu jej syna. A v neposlednom rade sa môžeme tešiť aj na príbeh o najväčšom basketbalovom fenoméne všetkých čias.

 

img

O réžiu filmu Air sa postaral Ben Affleck, ktorý si zároveň zahral jednu z dôležitých úloh – Phila Knighta, spoluzakladateľa spoločnosti Nike. Affleck je známy v prvom rade ako herec, ktorý má na svojom konte desiatky nezabudnuteľných postáv, od astronauta zachraňujúceho Zem  vo veľkofilme Armageddon, až po superhrdinu Batmana v adaptáciách komiksových príbehov vydavateľstva DC Comics. Je však aj úspešným režisérom a scenáristom, na svojom konte má dokonca aj dve ocenenia Oscar – ako scenárista získal jedného za scenár filmu Dobrý Will Hunting a neskôr získal ním režírovaný film Argo: Nebezpečný útek cenu za najlepší film roka.

 

Hlavnú úlohu v Affleckovej novinke stvárňuje jeho dlhoročný kamarát a kolega Matt Damon. Spoločne napísali Oscarom ocenený scenár Dobrého Willa Huntinga a pred kamerou sme si ich majstrovstvo vychutnali okrem neho aj v ďalších snímkach. Dynamický vzťah majú aj ich postavy vo filme Air. Damon na plátne zažiari ako Sonny Vaccaro, výkonný manažér, ktorého úlohou je o i. zháňať pre spoločnosť Nike talentovaných športovcov, ktorí by sa stali tvárami jej produktov. Práve on vycíti potenciál mladého Michaela Jordana a rozhodne sa za každú cenu ho získať pre svoju víziu, hoci ho má v hľadáčiku celá konkurencia. Zistí, že si na svoju stranu bude musieť najskôr nakloniť Michaelovu matku Deloris Jordanovú, ktorej stvárnenia sa zhostila herecká diva Viola Davis.

img

 

Raz za čas príde niekto, kto je taký výnimočný, že ovplyvní celý svet,“ hovorí Ben Affleck z pozície režiséra o Michaelovi Jordanovi, ktorý dal teniskám svoje meno, svoj obrys a svoju slávu. Napriek tomu sa tvorcovia rozhodli nerozprávať príbeh z jeho pozície, ale sústrediť sa na tím, ktorý stál za zrodom tenisiek Air Jordan. Affleck hovorí, že jeho novinka nie je o Michaelovi. „Ak mám povedať, o čom je náš film, tak je o tom, čo Michael Jordan znamenal pre športový svet a svet celkovo.

Poznáte nejaké iné topánky, o ktorých vzniku nakrútili v Hollywoode film? Tento tvorivý počin by ste si naozaj nemali nechať ujsť. Do slovenských kín príde komediálna dráma Air tesne pred Veľkou nocou a poteší fanúšikov basketbalu, zákulisia úspešného marketingu, ale v prvom rade kvalitnej kinematografie. Hviezdne obsadenú snímku prinesie do kín distribučná spoločnosť Continental film. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies