Ako povedať ostatným nie a prečo by ste sa nemali za to cítiť vinní

NETKY.SK • 30 November 2023, 23:20 • 2 min
Ako povedať ostatným nie a prečo by ste sa nemali za to cítiť vinní

Povedať nie je pre mnohých ľudí plné viny. Možno sa bojíte, že niekoho sklamete . Možno sa bojíte odmietnuť svojho šéfa. Alebo možno máte radi ľudí. My vám poradíme ako na to.

slovakia

left justify in out

Bez ohľadu na dôvody, naučiť sa povedať nie je dôležitá zručnosť pre vaše osobné zdravie a pohodu . Náš čas a energia sú vzácne zdroje, ktoré by sme mali využívať rozumne. A to znamená, že nemôžeme robiť všetko. Poďme preskúmať, ako povedať nie v rôznych situáciách a prečo je niekedy lepšie odmietnuť určité požiadavky ako povedať áno.

Prečo je slovo nie také náročné

U niektorých dospelých pramení neschopnosť povedať nie z detstva. Od útleho veku sa deti učia byť zdvorilé. Ak rodič alebo učiteľ požiadal dieťa, aby niečo urobilo, jeho "nie" bolo interpretované ako forma spätnej väzby. V niektorých prípadoch odmietnutie dospelého znamenalo trest alebo negatívnu skúsenosť. To však môže spôsobiť problémy týkajúce sa komunikácie a sebapresadzovania. Keď sú deti vychovávané k presvedčeniu, že povedať nie je zlé, sťažuje deťom komunikovať o svojich preferenciách. U niektorých ľudí táto neschopnosť hovoriť za seba pokračuje až do dospelosti.

Ďalším dôvodom, prečo je pre vás ťažké povedať nie, je, ak o sebe pochybujete.

Kvôli týmto pocitom sa vyhýbate tomu, aby ste ostatným povedali nie. Bojíte sa, že si budú myslieť, že nie ste schopní vykonávať svoje úlohy a povinnosti . Môže byť tiež ťažké povedať nie sebe. Neustále máte pocit, že musíte povedať áno, aby ste si dokázali, že svoju prácu skutočne môžete robiť dokonalo.

Treba zvážiť aj empatiu a ľudskú povahu. Sme sociálne stvorenia, ktoré sa spoliehajú na ľudské spojenie . Kvôli našej potrebe patriť niekam sa bojíme sklamať ostatných alebo vyvolať konflikt. Tento druh správania ukazuje našu prirodzenú túžbu vyhnúť sa konfliktom a zachovať mier. Niekedy však toto správanie prináša viac škody ako úžitku.

Buďte priamočiary

Namiesto toho, aby ste povedali „možno“ alebo „nemyslím si to“, buďte v odpovedi priamočiari. Uistite sa, že ten, kto sa vás pýta, chápe, že teraz a navždy myslíte nie. Keď hovoríte veci ako „možno neskôr“ alebo „inokedy“, mali by ste to, čo hovoríte, myslieť vážne. V opačnom prípade môžu tieto typy medziodpovedí vyzvať osobu, aby vám otázku položila inokedy.

Stručné vysvetlenia

Je zdvorilé stručne vysvetliť, prečo hovoríte „nie“. Môže to pomôcť zjemniť vašu odpoveď a pomôcť danej osobe pochopiť, prečo odmietnete. Pri vysvetľovaní buďte struční. Nie je vašou povinnosťou poskytnúť zdĺhavé vysvetlenie so všetkými podrobnosťami. Po vete alebo dvoch by mala druhá osoba pochopiť vaše rozhodnutie. Namiesto toho, aby ste si vymýšľali zložitý dôvod, prečo hovoríte „nie“, hovorte jednoducho a zdvorilo.

Stojte si za svojím

Keď poviete „nie“, ponechajte si to ako poslednú odpoveď. Ak sa podvolíte a zmeníte svoju odpoveď na „áno“, ľudia vás môžu prinútiť, aby ste nakoniec súhlasili s vecami, ktoré nechcete robiť. Ak budete pevní vo svojej odpovedi, vaši spolupracovníci a zamestnávateľ pochopia, že vás už nemôžu ďalej presviedčať. Je v poriadku cítiť istotu vo svojom rozhodnutí a byť zodpovedný za svoj život.

Stanovte si hranice

Ľudia majú niekedy problém povedať nie, pretože si nenašli čas na zhodnotenie svojich vzťahov a pochopenie svojej úlohy vo vzťahu. Keď skutočne pochopíte dynamiku a svoju úlohu, nebudete sa tak obávať následkov, keď poviete nie. Uvedomíte si, že váš vzťah je pevný a znesie aj to, že poviete nie.

Buďte sebci

Dajte svoje potreby na prvé miesto. Nie tí, ktorí vás o niečo žiadajú. Ak uprednostníte potreby tejto osoby pred vašimi, zistíte, že vaša produktivita bude trpieť a nevôľa bude narastať. Možno sa môžeme poučiť od Warrena Buffetta , ktorý povedal: "Rozdiel medzi úspešnými a veľmi úspešnými ľuďmi je v tom, že veľmi úspešní ľudia hovoria nie takmer všetkému."

Zdroje:

https://www.betterup.com/blog/how-to-say-no

https://www.indeed.com/career-advice/career-development/how-to-nicely-say-no

https://www.inc.com/jonathan-alpert/7-ways-to-say-no-to-someone-and-not-feel-bad-about-it.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies