Európska rada sa rozlúčila s Merkelovou: Budeme ako Vatikán bez pápeža!

NETKY.SK • 22 Október 2021, 17:39 • 2 min
Európska rada sa rozlúčila s Merkelovou: Budeme ako Vatikán bez pápeža!

BRUSEL - Nemecká kancelárka Angela Merkelová zožala v piatok na svojom poslednom summite Európskej rady po 16 rokoch vo funkcii standing ovation od svojich náprotivkov z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Európsky summit "bez Angely je ako Vatikán bez pápeža alebo Paríž bez Eiffelovej veže," uviedol predseda Európskej rady Charles Michel po tom, ako zvyšných 26 európskych lídrov v stoji zatlieskalo Merkelovej.

 

img

 

Rakúsky kancelár Alexander Schallenberg označil odchádzajúcu nemeckú kancelárku za "skvelú Európanku", podľa luxemburského premiéra Xaviera Bettela bola "strojom na kompromisy""Je niekým, kto po 16 rokoch naozaj zanechal svoju stopu na Európe. Pomohla všetkým 27 z nás prijať v ťažkých časoch tie správne rozhodnutia s veľkou dávkou ľudskosti," uviedol belgický premiér Alexander De Croo.

 

Prečítajte si tiež: Angela Merkelová končí v politike. Ako nemeckú líderku hodnotia slovenskí europoslanci?

 

Druhý deň rokovaní Európskej rady venovali digitálnej politike a migrácii. Účastníkom sa však nepodarilo dosiahnuť zlomovú dohodu v súvislosti so stúpajúcimi cenami energií v EÚ a ani v spore s Poľskom o hodnoty právneho štátu. Agentúra DPA preto tento summit zhodnotila ako nevýrazný.

 

img

 

Merkelovú považujú za obratnú vyjednávačku, ktorá dokázala spojiť všetkých 27 členských krajín a doviesť ich k tomu, aby napriek odlišným názorom dokázali prijať dôležité rozhodnutia. Od niektorých kolegov si však musela vypočuť aj kritiku. Maďarsko a Poľsko ju počas migračnej krízy v roku 2015 kritizovali za jej pomerne liberálny prístup k tejto problematike, pripomína DPA.

 

K témeAngela Merkelová začína rozlúčkovú návštevu Izraela

 

Politička oznámila v októbri 2018, že sa už nebude uchádzať o post predsedníčky Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a takisto ani o funkciu kancelárky. 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies