Doteraz odvolilo cez voľbu poštou takmer 13.000 ľudí zo zahraničia

NETKY.SK • 31 August 2023, 07:30 • 2 min
Doteraz odvolilo cez voľbu poštou takmer 13.000 ľudí zo zahraničia

Bratislava - Prostredníctvom voľby poštou zo zahraničia hlasovalo vo voľbách do Národnej rady SR doteraz takmer 13.000 voličov. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Návratnú obálku s hlasovacím lístkom je potrebné doručiť na MV najneskôr v piatok 29. septembra do 12.00 h. Ministerstvo vnútra všetkým zaregistrovaným voličom odoslalo do zahraničia potrebné materiály na hlasovanie.

slovakia

left justify in out

Voliči, ktorí sa v čase doručenia nezdržiavali na zadanej adrese a neprevzali si zásielku v odbernej lehote, prípadne bol adresát poštovému doručovateľovi neznámy, majú stále možnosť odvoliť. "Každá vrátená volebná zásielka sa okamžite na ministerstve vnútra skenuje. Skenovaním jedinečného čiarového kódu sa zabezpečí prostredníctvom e-mailovej notifikácie odoslanie informácie voličovi o tom, že jeho obálka sa vrátila ako nedoručená," informuje tlačový odbor MV. Volič následne môže v aplikácii požiadať o opätovné zaslanie materiálov na hlasovanie. Môže tiež zmeniť adresu na doručenie. Pri zmene adresy na doručenie môže volič zvážiť, či si nechá opätovne zaslať zásielku na štandardnú adresu alebo či využije službu Poste restante, čiže si dá zaslať zásielku na adresu pošty, kde si ju potom sám vyzdvihne. "Upozorňujeme voličov, že opakovaná zásielka sa odosiela voličovi jeden, maximálne dva pracovné dni po podaní žiadosti. Odporúčame, aby si sledovali e-mailovú schránku, do ktorej im príde informácia o podacom čísle zásielky, pomocou ktorého môžu sledovať, kedy môžu zásielku očakávať na určenej adrese. V prípade služby Poste restante sa adresátovi uloženie zásielky na pošte neoznamuje a je potrebné, aby si priebežne overoval jej doručenie na príslušnej pošte," informuje MV. Pokiaľ sa zásielka s materiálmi na hlasovanie vráti na ministerstvo vnútra ako nedoručená, môže volič registráciu poštou aj zrušiť, a potom môže požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu. Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo 72.993 občanov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies