Dopravný úrad zakázal prevádzku lietadiel typu Boeing 737 MAX 8 a 737 MAX 9 v našom vzdušnom priestore

NETKY.SK • 13 Marec 2019, 23:27 • 2 min
Dopravný úrad zakázal prevádzku lietadiel typu Boeing 737 MAX 8 a 737 MAX 9 v našom vzdušnom priestore

BRATISLAVA - Dopravný úrad dočasne zakázal akúkoľvek prevádzku lietadiel typu Boeing modely 737 MAX 8 a 737 MAX 9 vo vzdušnom priestore Slovenskej republiky. Agentúru SITA o tom v stredu informovala hovorkyňa Dopravného úradu Eva Oravcová s tým, že úrad rozhodol na základe udelených kompetencií v zákone o civilnom letectve a po súhlase Ministerstva obrany SR.

slovakia

left justify in out

Dopravný úrad tak reagoval na rozhodnutie Agentúry Európskej únie pre bezpečnosť letectva (EASA) na zákaz letov lietadiel Boeing 737 MAX 8 a 737 MAX 9 na území EÚ z dôvodu zrútenia tohto typu lietadla model 737 MAX 8 v Etiópii.

 

"Dopravný úrad neregistruje v registri lietadiel SR uvedený typ lietadla Boeing a preto aj v súlade s medzinárodnými postupmi vyšetrovania nedisponoval detailnými overenými údajmi, ktoré by mu umožňovali v súlade s platnou legislatívou zodpovedne rozhodnúť o akýchkoľvek krokoch voči prevádzke lietadiel Boeing model 737 MAX 8 a Boeing model 737 MAX 9," uviedla ďalej Oravcová.

Agentúra Európskej únie pre bezpečnosť letectva podľa Dopravného úradu vydala uvedený príkaz na zaistenie maximálnej bezpečnosti leteckej prevádzky na základe údajov a posúdenia rizík, ktorými disponovala.

 

img

 

"Pričom povolila lietadlám uvedených typov v tzv. nekomerčnej prevádzke (bez pasažierov na palube) návrat na svoje prevádzkové základne, kde sa očakáva, že budú môcť urobiť prípadné nápravné opatrenia," dodala Oravcová.

Hneď po vydaní spomínaného rozhodnutia EASA prijala Slovenská republika opatrenia na prevádzkovej úrovni a informovala dotknuté subjekty.

 

Agentúru o tom v stredu informovala hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká. "Slovenská republika pozorne sleduje kroky jednotlivých orgánov či štátov a postupuje aj v súlade s odporúčaniami Agentúry Európskej únie pre bezpečnosť letectva. Momentálne sú v procese prípravy príslušné kroky, o ktorých prijatí bude verejnosť informovaná," uviedla ďalej Ducká. Uvedený typ lietadiel podľa nej majú vo svojej flotile leteckí dopravcovia, ktorí vykonávajú pravidelnú, alebo nepravidelnú obchodnú leteckú dopravu aj zo slovenských letísk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona