Ukrajina uvítala, že prvá loď s obilninami dorazila do cieľa

NETKY.SK • 8 August 2022, 13:12 • 2 min
Ukrajina uvítala, že prvá loď s obilninami dorazila do cieľa

ISTANBUL – Loď vyvážajúca obilniny z Ukrajiny, čo umožňuje dohoda o odblokovaní ukrajinských zásob, sa stala prvým takýmto plavidlom, ktoré dorazilo do cieľa určenia.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informoval portál britskej spravodajskej stanice Sky News. Loď Polarnet, plaviaca sa pod vlajkou Turecka, zakotvila v tureckom námornom prístave Derince neďaleko Istanbulu po tom, čo sa naložená 12 000 tonami kukurice 5. augusta vydala na plavbu z ukrajinského prístavu Čornomorsk v Odeskej oblasti. Dohodou odblokované zásoby ukrajinských obilnín majú zabrániť potravinovej kríze vo svete. Dohodu medzi Ukrajinou a Ruskom sprostredkovalo v júli Turecko a OSN.

 

      

„Toto vysiela signál nádeje pre každú rodinu na Blízkom východe, v Afrike a Ázii: Ukrajina vás neopustí,“ uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.
      

„Ak sa Rusko bude držať svojich záväzkov, obilninový koridor bude udržiavať celosvetovú potravinovú bezpečnosť,“ dodal Kuleba. Zatiaľ dostalo povolenie plaviť sa na základe dohody desať lodí – osem sa ich plaví z Ukrajiny a dve smerujú k jej pobrežiu.

 

      

Prvá loď s obilninami, ktorá vyplávala z Ukrajiny – plavidlo Razoni s vlajkou Sierra Leone – sa vydala na cestu 1. augusta a ešte nedorazila do cieľa, do Libanonu; v nedeľu večer stále kotvila pri južnom pobreží Turecka. Uviedlo to webová stránka Marine Traffic.
      

Na vývoz obilia a iných poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny dohliada Spoločné koordinačné centrum (JCC) v Istanbule, v ktorom pôsobia zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Turecka a Organizácie Spojených národov. Robia kontroly nákladu, či sa napríklad na palube nenachádzajú zbrane.
 

Možno vás zaujme: Prvá loď s obilninami z Ukrajiny zakotvila pri pobreží Turecka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona