Škandál ! Rím dostal pokutu za zverejnenie mien žien na hroboch ľudských plodov.

NETKY.SK • 23 Jún 2023, 10:45 • 2 min
Škandál ! Rím dostal pokutu za zverejnenie mien žien na hroboch ľudských plodov.

Rím - Taliansky úrad na ochranu osobných údajov udelil vo štvrtok mestu Rím pokutu za zverejnenie mien žien na jednom z cintorínov, ktoré podstúpili interrupciu alebo potratili. Ide o časť cintorína, kde sa pochovávajú nedonosené plody.

slovakia

left justify in out

Škandál vyšiel najavo v septembri 2020, keď jedna zo žien, ktoré podstúpili interrupciu, na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísala, že na rímskom cintoríne Flaminio našla hrob a kríž so svojím menom. Pri potrate po 20. týždni tehotenstva predpisy v Taliansku vyžadujú pochovanie plodu. Mnohé ženy však uviedli, že s pohrebom vedome nesúhlasili a už vôbec si neželali uvedenie svojho mena na náhrobných krížoch. Ľudskoprávne skupiny odsúdili toto označovanie hrobov ako hrubé porušenie práva žien na súkromie. Je chránené zákonom z roku 1978, ktorý v Taliansku legalizoval potraty.
Za jeho porušenie sa úrad na ochranu osobných údajov rozhodol uložiť mestu Rím pokutu 176.000 eur a ďalšiu pokutu 239.000 eur verejnej spoločnosti AMA zodpovednej za správu rímskych cintorínov. Dozorný orgán tiež upozornil rímsku primárnu zdravotnú poisťovňu na porušenie zákona o ochrane súkromných údajov, pretože poslal AMA totožnosť žien, ktoré podstúpili interrupciu. Úrad tiež navrhol, aby mená týchto žien zdravotnícke orgány v budúcnosti utajili a tak sa sa predišlo akémukoľvek opakovaniu udalosti.

Podobné hroby objavili aj na cintoríne v meste Brescia na severe krajiny.

TASR správu prevzala z agentúry AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies