Ak si uložíte peniaze vo švajčiarskej banke, musíte platiť úroky vy jej

NETKY.SK • 14 December 2017, 12:50 • 2 min
Ak si uložíte peniaze vo švajčiarskej banke, musíte platiť úroky vy jej

BERN – A tak skoro sa to nezmení. Centrálna banka drží úrokové sadzby vo Švajčiarsku v negatívnom pásme, lebo bojuje proti silnému franku.

slovakia

left justify in out

Švajčiarska národná banka (SNB) pokračuje vo svojej expanzívnej menovej politike. Uviedla, že podľa potreby zostane aktívna na devízovom trhu, aj keď švajčiarska mena sa oslabila voči euru aj americkému doláru, a ponechá úrokové sadzby v negatívnom pásme, aby bojovala so silným frankom.

 

SNB ponechala depozitnú úrokovú sadzbu na úrovni -0,75 % a trojmesačnú libor sadzbu v pásme -1,25 % až -0,25 %. Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami.

 

Od posledného rozhodovania SNB frank pokračoval v oslabovaní voči euru a nedávno klesol aj voči americkému doláru, uviedla SNB. "To znamená, že nadhodnotenie sa naďalej znižuje, hodnota franku však zostáva vysoká."

 

Tento vývoj je podľa SNB však stále neistý, takže aj napriek zlepšeniu situácie musí byť pripravená intervenovať na devízovom trhu a držať úroky v negatívnom pásme. Cieľom týchto opatrení je znížiť tlak na domácu menu, keďže jej opätovné posilnenie by ešte stále bolo rizikom pre vývoj cien a ekonomiky.

 

SNB očakáva v tomto roku infláciu na úrovni 0,5 % namiesto 0,4 %. Inflačnú prognózu pre rok 2018 revidovala na 0,7 % z 0,4 % a pre rok 2019 ju ponechala na úrovni 1,1 %.

 

Oživovanie ekonomiky by malo pokračovať aj v najbližších mesiacoch, uviedla SNB. V roku 2018 počíta so zrýchlením tempa jej rastu na asi 2 % z 1 % v roku 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies