Európsky týždeň testovania 2023: Otestujte sa na HIV

NETKY.SK • 22 November 2023, 08:00 • 2 min
Európsky týždeň testovania 2023: Otestujte sa na HIV

BRATISLAVA - Využite možnosť testovania na HIV počas aktuálne prebiehajúceho Európskeho týždňa testovania. Ako každý rok, koná sa týždeň pred Svetovým dňom boja proti AIDS (1. decembra).

slovakia

left justify in out

“Testovanie ponúka 11 vybraných regionálnych úradov verejného zdravotníctva s poradňami prevencie HIV/AIDS, Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS, HIV Check Point Bratislava a niektoré laboratóriá klinickej mikrobiológie. O odber krvi na testovanie je možné požiadať aj svojho všeobecného lekára,” uviedla PhDr. Júlia Adamčíková z Odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR.

 

Testovanie je jediný spôsob, ako zistiť, či daná osoba je alebo nie je infikovaná vírusom HIV. “V súčasnosti tvorí podiel neskôr zistených infekcií HIV približne 39 %, čo je relatívne vysoké číslo. Testovaním sa umožní skorší záchyt HIV, následne rýchlejšie nasadenie liečby a zamedzenie šírenia infekcie ďalej,” upozornil PhDr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., MPH., hlavný hygienik SR.

“Včasná diagnostika, dôkladná a kontrolovaná liečba umožňujú ľuďom s HIV viesť dlhý život,” zdôraznila PhDr. Mgr. Adriana Mečochová, vedúca Sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Poradne, v ktorých sa poskytujú osobné konzultácie s možnosťou odberu krvi na vyšetrenie anti-HIV protilátok, sú na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, v Košiciach, v Nitre, v Prešove, v Trenčíne, v Žiline, v Martine, v Dolnom Kubíne, v Liptovskom Mikuláši, v Nových Zámkoch a v Žiari nad Hronom. Klient ich môže kontaktovať aj telefonicky alebo emailom.

Všetkých 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Slovenskej republike poskytuje informácie o HIV/AIDS telefonicky alebo e-mailom.

 

Viac informácií nájdete na: https://www.uvzsr.sk/web/uvz/poradne-prevencie-hiv-aids-v-sr



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR, Foto: SITA / Getty Images / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies