Významný deň histórie verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici

NETKY.SK • 4 September 2023, 13:00 • 2 min
Významný deň  histórie verejného zdravotníctva  v Banskej Bystrici

Dňa 9.9.1943 zriadila slovenská vláda nariadením č. 123/1943 pobočku Štátneho zdravotne-sociálneho ústavu pre mikrobiológiu v Banskej Bystrici spolu s pobočkou pre mikrobiológiu v Prešove, pobočkou pre balneológiu a klimatológiu Piešťanoch a pobočkou pre skúmanie potravín v Spišskej Novej Vsi.

slovakia

left justify in out

Pobočka Štátneho zdravotne-sociálneho ústavu pre mikrobiológiu v Banskej Bystrici bola predchodcom  Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici.                V týchto dňoch si teda pripomíname 80. výročie vzniku našej organizácie.
Po  rozpade Československa zákonom č. 101/1939 Sl. z.  zo dňa 11. mája 1939 o  Štátnom  zdravotne-sociálnom  ústave  bolo vytvorená inštitúcia, ktorá mala na starosti vtedajšiu organizáciu a výkon verejného zdravotníctva: Štátny zdravotno-sociálny ústav v Bratislave, ktorý je predchodcom dnešného Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a dňa  11.5.2024 bude dňom 85. výročia založenia inštitucionálneho verejného zdravotníctva na Slovensku.
Úspešná história Regionálneho úradu verejného zdravotníctva sa začala potom písať v pamätných dňoch Slovenského národného povstania, kedy  nadporučík v zálohe, MUDr. Dionýz Blaškovič, na základe rozhodnutia povstaleckého velenia a Zdravotníckej služby zriadil pre potreby povstaleckej armády Diagnostickú stanicu v priestoroch bývalej kaplnky v dnes už starom nemocničnom areáli. Dionýz Blaškovič sa tak stal prvým vedúcim predstaviteľom verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
Verejné zdravotníctvo v dnešnom ponímaní – ochrana, podpora a rozvoj verejného zdravia alebo v nedávnej minulosti – hygiena, epidemiológia, mikrobiológia netrpelo prílišnou pozornosťou a ústretovosťou vládnych a politických garnitúr, ale naopak, boli doň v prípadoch mimoriadnych udalostí vkladané veľké očakávania!
Verejné zdravotníctvo sa osvedčilo v minulosti aj v súčasnosti a predstavuje pevnú súčasť zdravotníckeho systému Slovenskej republiky akceptovaného doma aj v zahraničí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
prof. MUDr. Cyril Klement, CSc.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies