Medzinárodné ekonomické fórum sa skončilo. Putin prezradil podrobnosti o Nord Stream 2

NETKY.SK • 7 Jún 2021, 13:01 • 2 min
Medzinárodné ekonomické fórum sa skončilo. Putin prezradil podrobnosti o Nord Stream 2

MOSKVA – Hlavné zasadnutie sa uskutočnilo v hybridnom formáte. Putin a moderátor na pódiu, zahraniční hostia katarský emír a rakúsky kancelár zase prostredníctvom video komunikácie na obrazovke.

slovakia

left justify in out

Putin otvoril schôdzu a hovoril predovšetkým o nerovnomernom zotavení globálnej ekonomiky. Názorným príkladom je boj proti pandémii. Krajiny s vysokými príjmami, ktoré tvoria iba 16% ľudstva, majú prístup k vakcínam, ostatné nie.

 

„Ako hovoria naši ľudia, vlastná košeľa je bližšia k telu, okrem toho existujúce zákazy nákupu osvedčených a spoľahlivých vakcín sú politicky motivované,“ je presvedčený Putin. A titulky západných médií ako „Vakcína je ruská zbraň“ vysvetlil jednoducho, je to podľa neho boj o peniaze na úkor ľudí.

 

Jeho slova čiastočne potvrdil Sebastian Kurz

Rakúsko by chcelo kúpiť Sputnik V a považuje tento liek za spoľahlivý, ale európske regulačné orgány to zatiaľ nepovolili. „Radi by sme použili túto vakcínu,“ priznal kancelár.

 

Dobrovoľné očkovanie

Každý Rus sa môže dať zaočkovať dobrovoľne a bezplatne. A prezident navrhol, aby vláda zorganizovala aj očkovanie cudzincov, ale už za poplatok. Toto právo by mali dostať aj pracovní migranti.

 

Putin prvýkrát konkretizoval

Sám Putin bol očkovaný Sputnikom. K téme očkovania sa počas trojhodinového rozhovoru vracali viackrát, ale diskusia  bola založená hlavne na ekonomike. „S radosťou vás informujem o úspešnom dokončení prvej línie plynovodu Nord Strea 2,“ podelil sa s novinkou Putin. 

 

„Kompletná lineárna práca vrátane námornej časti je dokončená. Gazprom je pripravený dodávať palivo. Do jedného a pol až dvoch mesiacov dokončia aj druhú líniu,“dodal. Plyn, ktorý bude prechádzať týmto plynovodom, je z hľadiska životného prostredia najčistejší na svete, pretože čerpá priamo zo zeme.

 

Rakúsko, rovnako ako zvyšok Európy, bude ešte dlho potrebovať ruské palivo, ubezpečil Sebastian Kurz. A projekt musí byť realizovaný, ak nová americká administratíva plánuje budovať priateľské vzťahy s Európou, dodal Putin. Pokiaľ ide o Ukrajinu a jej tranzit povedal: „Myslíte si, že by sme mali všetkých kŕmiť? Máme takú povinnosť?“

 

„Nord Stream 2 je čisto ekonomický projekt, trasa z Ruska do Nemecka je kratšia a lacnejšia ako cez Ukrajinu," a dodal, že vzťahy s vedením Ukrajiny sú ťažké, ale myslíme na to, ako tam ľudia žijú.

 

„Teraz máme cenu plynu v krajine 63 dolárov za tisíc metrov kubických pre obyvateľstvo a koľko na Ukrajine? Cena je 330 dolárov za tisíc metrov kubických plus doprava, Bielorusko platí za náš plyn trikrát menej,“ povedal.

 

Vladimír Putin hovoril optimisticky o ruskej ekonomike

Ruská ekonomika sa blíži k predkrízovej úrovní. Reči, že Rusko údajne nemá záujem na riešení problémov globálneho otepľovania, pomenoval za mýtus, nezmysly a úmyselne skreslenie.

 

„Celé mestá v Arktíde máme postavené na permafroste. Ak sa všetko začne topiť, aké to bude mať následky pre Rusko? Samozrejme nás to znepokojuje,“ povedal Putin. Mimochodom, v roku 2019 sa uvádzalo, že ruská ekonomika ročne stráca až 150 miliárd rubľov v dôsledku topenia ľadovcov v Arktíde.

 

Zároveň Moskva neustále podporuje vykonávanie Rámcového dohovoru OSN o zmene podnebia, Kjótskeho protokolu a Parížskej dohody. A žiada odložiť politické rozpory a „nerobiť z prechodu na uhlíkovú neutralitu nástroj nekalej súťaže“.

 

Putin pripomenul, že Rusko predstavuje pätinu svetových lesných zdrojov. Už teraz podľa odborníkov absorbujú miliardy ton oxidu uhličitého ročne. Prezident poveril kabinet ministrov vypracovaním podrobného plánu na zníženie emisií skleníkových plynov na úroveň nižšiu ako v Európe. Okrem toho bude Rusko naďalej pracovať na znižovaní emisií z výroby uhľovodíkov.

 

Prečítajte si: Nord Stream 2 je zbraň v rukách Ruska, Zelenskij dúfa v pomoc Bidena

 

Neustála eskalácia medzi Západom a Ruskom vyvoláva poľutovanie rakúskeho kancelára a preto sa Rakúsko teší na stretnutie Vladimíra Putina a Joe Bidena. Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom boli väčšinou rukojemníkmi politických procesov v USA, dodal Putin.

 

 

 

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies