Prechodný alebo trvalý pobyt: Ktorý je výhodnejší?

NETKY.SK • 26 September 2019, 13:00 • 2 min
Prechodný alebo trvalý pobyt: Ktorý je výhodnejší?

Každý z nás má poradie v reťazci hodnôt iné, no určite sa všetci zhodneme na tom, že jednou z najdôležitejších potrieb ľudí je mať vlastnú strechu nad hlavou a vďaka tomu získať aj pocit bezpečia a istoty. Týmto miestom je najčastejšie domov, vlastná alebo prenajatá nehnuteľnosť, v ktorej trávime krásne a možno aj tie menej príjemné chvíle svojho života s rodinou a priateľmi.

slovakia

left justify in out

Ak takýto domov máte, môžete sa prihlásiť na trvalý alebo prechodný pobyt. Každý z nich má svoje výhody aj nevýhody, a ktoré to sú si v našom článku povieme.

 

Dôležité je a často rozhoduje užívacie právo k nehnuteľnosti

 

Užívacie právo k nehnuteľnosti je dôsledok určitého aktu. Najčastejšie ním býva prihlásenie sa na trvalý pobyt na základe vlastníckeho práva k nehnuteľnosti. Nie všetci si však môžu dovoliť kúpiť novú nehnuteľnosť, a preto svoje bývanie riešia formou podnájmu a výberu prechodného pobytu.

 

Aké sú možnosti a kedy máme nárok na trvalý a prechodný pobyt?

Možností je viac a každá jedna z nich vás potom oprávňuje k určitým výhodám a nárokom. Získať trvalý pobyt môžete len na základe vlastníckeho práva k nehnuteľnosti v danom meste alebo obci a samozrejme na základe nájomnej zmluvy.

 

Často je však problémom fakt, že zrušenie trvalého pobytu je komplikovanejšie, a preto ho majitelia  podnájomníkom nechcú udeliť. Veľmi výhodný je trvalý pobyt v Bratislave, ktorý má síce len evidenčný charakter, no môžete z neho čo to vyťažiť. Získať rezidenčnú kartu, prístup detí do škôlok, mať k dispozícii zdravotnú starostlivosť a samozrejme miesto, kam vám bude doručovaná dôležitá korešpondencia.

 

Čo je komplikovanejšie?

Už spomínané veci a výhody však vždy a všade s prechodným pobytom len tak nezískate, pretože majitelia nehnuteľností, v ktorých na čas bývate, môžu mať s tým osobné problémy. Na čas preto, lebo prechodný pobyt sa udeľuje na dobu určitú.

 

Trvalý pobyt získate ťažšie preto, lebo môže byť podnájomníkom zrušený riadnym vypovedaním nájomnej zmluvy a až potom sa rieši podanie na návrh zrušenie trvalého pobytu. Komplikovaný a zdĺhavý proces, pre ktorý sa častejšie využíva prechodný pobyt.

 

Evidenčný charakter prechodného, ale aj trvalého pobytu vám dáva možnosť získať vlastnú adresu v meste, v ktorom pracujete alebo ste sa presťahovali do podnájmu.

 

Okrem toho máte prehľad o svojej pošte, ktorá končí v riadne označenej schránke. Informovaní o jej doručení môžete byť aj v prehľadnom evidenčnom online systéme, kde vidíte typ zásielky, jej hmotnosť, a po vyžiadaní aj obsah.

 

Ako získať trvalý alebo prechodný pobyt?

Ak máte na to doklad, stačí si nájsť najbližšiu ohlasovňu. V obci je to obecný úrad a v meste mestský úrad. Nezabudnite si občiansky preukaz, pas alebo osvedčenie o štátnom občianstve SR.

Ak nie ste evidovaní v katastri, a nič nevlastníte, preukázať sa musíte spomínanou nájomnou zmluvou a súhlasom vlastníka nehnuteľnosti prihlásiť sa na pobyt. S potvrdením o zmene pobytu idete na políciu, kde vám zmenu zaevidujú aj v preukaze totožnosti.

 

Pokiaľ sa plánujete zdržať na danom mieste dlhšiu dobu, mali by ste nové zmeny nahlásiť zamestnávateľovi, poisťovniam (zdravotnej aj sociálnej), banke a iným dôležitým inštitúciám, s ktorými pravidelne komunikujete. Aj od týchto vecí predsa závisí vaše pohodlie a komfort, tak si preň vytvorte ideálne podmienky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies