Na Slovensku vysadia 23 nových zelených oáz

NETKY.SK • 8 Apríl 2019, 06:23 • 2 min
Na Slovensku vysadia 23 nových zelených oáz

BANSKÁ BYSTRICA - Slovensko plnohodnotne využije grant, ktorý dostalo od nadácie Ekopolis a vysadí novú zeleň po celej krajine.

slovakia

left justify in out

K dispozícii na to má 60-tisíc eur. Táto suma sa rozdelí 23 oblastiam, zástupcovia ktorých sa zapojili do 13. ročníka grantového programu Zelené oázy a navrhli projekt, kde a ako „zazelenať“ jednotlivé miesta. To by mali byť zrealizované do septembra tohto roka.

 

„Naším cieľom je podporiť a motivovať aktívne komunity k starostlivosti o prostredie okolo nás. S heslom tohto ročníka Saďme stromy! sme sa zamerali predovšetkým na podporu projektov, ktorých cieľom je vysádzanie zelene a stromov,“ povedal Anton Molnár, riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie Slovnaft, a.s., ktorá je hlavným partnerom programu. Zároveň verí, že nové „oázy“ ponúknu širokej verejnosti nový priestor pre relax a zároveň prispejú k ochrane prírody.

 

img

 

Do projektu sa tento rok zapojilo celkovo 123 záujemcov, z ktorých sa vo dvoch kolách vybralo 23 najzaujímavejších nápadov. Medzi vybranými bolo napríklad občianske združenie Tatry z Liptovského Mikuláša. To je dlhodobo aktívne v oblasti výsadby na sídlisku Podbreziny. Vďaka novému grantu tu vysadia ďalších 90 javorov a borovíc.

 

Aj obec Hlboké v Senickom okrese sa viac zazelená, dobrovoľníci a členovia občianskeho združenia Prakoreň vysadia viac ako 200 prevažne ovocných stromov popri ceste medzi obcou a osadou Zaháj. Zároveň plánujú nové stromy aj v okolí vodnej nádrže, čím podporia hniezdenie i dostupnosť potravy pre vtáctvo.

 

Na opačnej strane Slovenska v obci Ulič v okrese Snina v spolupráci obce a dobrovoľníkov vysadia obecný ovocný sad v blízkosti komunitného centra a tradičné ovocné stromoradie pozdĺž turistickej trasy, spolu viac ako 120 ovocných drevín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies