Vianočný stromček, ktorý má už 80 rokov

NETKY.SK • 21 December 2018, 19:03 • 2 min
Vianočný stromček, ktorý má už 80 rokov

BRATISLAVA – Celý život má stále ten istý vianočný stromček. Reč je o 74-ročnom Stevovi Rosovi z britského Leicestershire, ktorý spomína ako sa k nemu vlastne dostal. Bol to jeden z prvých hromadne vyrábaných vianočných stromčekov na svete. Mal ho ešte skôr ako sa používala elektrina. Predtým naň dávali ešte len sviečky, ale nikdy ich nezapaľovali. Bolo to nebezpečné.

slovakia

left justify in out

V dobe, keď bol Steve ešte malý chlapec, vlastniť umelý stromček bolo len veľmi zriedkavé. Doba bola ťažká. Niektoré rodiny z okolia si kupovali živé stromčeky, alebo si ich len požičiavali. Iní nemali dokonca vôbec nič. Veľmi dobre si pamätá na to, ako stromček doniesli rodičia domov, keď bol ešte len chlapcom. Od toho obdobia každé Vianoce pri jeho zdobení cíti, akoby sa vrátil k starému priateľovi.

 

 

Podľa dnešných štandardov umelých stromček je dosť riedky a skoro bez ihličia. No jeho majiteľovi to vôbec nevadilo. Zdobil ho orechami, figami, ale aj napríklad motocyklovými ponožkami jeho otca. 

Neskôr keď vyrástol, putoval s ním aj stromček. Po čase si musel kúpiť síce nové ozdoby a všetky staré nahradiť, ale pri pohľade na stromček sa v ňom prebudilo veľa spomienok a preto ho nemohol vyhodiť. Na Vianoce k nemu chodievali súrodenci aj rodičia a spoločne stromček zdobili. Bol to akýsi ich rituál. Ako čas plynul, tak starol aj Steve a dnes má 74 rokov a zdobí stále ten istý stromček.

 

img

 

Je to však praktický človek, ako sám hovorí, a preto potrebuje už zmenu. Rozhodol sa teda stromček vydražiť spolu s niektorými originálnymi ozdobami. Dúfa, že urobí ďalšiu rodinu tak štastnou, aká bola tá jeho keď sa všetci spolu stretli na Vianoce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies