5 tipov, ako behať počas pandémie bezpečne

NETKY.SK • 1 Marec 2021, 22:24 • 2 min
5 tipov, ako behať počas pandémie bezpečne

Beh je jednou zo športových aktivít, ktorú si môžeme vychutnávať aj počas pandémie. Je skvelým spôsobom, ako sa udržať vo forme a vyčistiť hlavu od negatívnych informácií. Viete však, ako behať v tomto čase tak, aby ste neohrozili svoje zdravie?

slovakia

left justify in out

1. Držte si dostatočný odstup od iných bežcov

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča pre pomalšie šírenie vírusu odstup od ľudí aspoň 2 metre. Ak však beháte, mali by ste udržiavať aspoň 3,5 metrovú vzdialenosť. Počas behu sa viac zadýchate, častejšie lapáte po dychu, a tak malé kvapôčky zo vzduchu, ktorý vydychujete, doletia ďalej. 

 

Tým, že vykonávate fyzickú aktivitu, je tých kvapôčiek ešte o niečo viac. Navyše, ak vonku fúka, dostanú sa ďalej, ako by ste si mysleli. Preto je naozaj dôležité dodržiavať dostatočnú vzdialenosť od ostatných. Hoci je riziko nákazy vonku nižšie ako v interiéri, opatrnosti nie je nikdy dosť.

 

img

 

2. Ak nie ste ďaleko od ľudí, behajte s rúškom 

Ak ste sa rozhodli vybehnúť do parku alebo do mesta, nestačí už len zobrať pohodlnú bežeckú obuv a ísť. Aby ste chránili seba aj svoje okolie, nezabudnite si rúško. Nebojte sa, vášmu zdraviu neublíži, a hoci môže byť beh s ním zo začiatku nepríjemný a nepohodlný, rýchlo si zvyknete.

 

Vybehnúť môžete v akomkoľvek rúšku, no v nejakom príliš dizajnovom z nevhodného materiálu sa vám bude behať ťažšie. Najjednoduchším riešením je nákrčník alebo športové rúško. Tento typ je pohodlný, priedušný, má vodeodolnú povrchovú úpravu (takže nenavlhne, aj keď sa veľmi zadýchate) a často aj antibakteriálnu vrstvu. Najlepšie je vyskúšať si viaceré možnosti a vybrať si tú, ktorá vám bude najviac vyhovovať. 

 

 

3. Predvídajte 

V týchto zložitých časoch je viac než dôležité, aby ste pri behu predvídali. Keď sa rozhodnete, že si pôjdete zabehať, vždy porozmýšľajte, kde by to bolo najvhodnejšie. Ak nie je práve zavedený zákaz vychádzania a viete, že napríklad v centre mesta je o takomto čase najviac ľudí, vyberte sa inam. Skúste okrajové časti alebo menej známy park. Bude to pre vás bezpečnejšie aj pohodlnejšie. 

 

Ak tam však náhodou vybehnete, snažte sa byť mysľou prítomní a vnímať okolie. Keď vidíte, že je niekde naraz veľa bežcov alebo chodcov, vyberte si inú trasu. Nech máte stále možnosť dostatočného odstupu. 

 

 

img

 

4. Behajte v prírode

Ak ste doteraz behali len po meste, pandemické opatrenia vám dávajú skvelú príležitosť, ako si konečne vyskúšať beh v prírode. Uvidíte, že aj napriek horšiemu terénu a často zložitejším trasám si ho zamilujete. 

 

Je skvelé kochať sa počas behu okolitými stromami či len tak nasávať atmosféru. Niekedy sú zvuky lesa také zaujímavé, že ani nebudete potrebovať slúchadlá. Navyše, aj vzduch je iný a v niektorých častiach ani nikoho nestretnete, takže si môžete zložiť rúško.

 

img

 

5. Akceptujte svoje limity

Posledný tip je z trochu iného súdka a súvisí s vašou psychickou pohodou. Hoci sa počas lockdownu beh stále viac a viac propaguje a veľakrát máme pocit, že ak už nikam nechodíme, musíme byť čo najviac aktívni, nie je to tak. Ak ste s behom ešte len začali alebo už beháte dlho, no v poslednom období sa vám až tak nedarí, prijmite to. 

 

Príliš veľké zaťaženie či presilenie a stres z toho, že nebeháte tak, ako by ste chceli, len škodí vášmu zdraviu a oslabuje organizmus. A to je nie je vhodné v čase, keď je imunita na prvom mieste. Preto berte beh skôr ako formu psychohygieny a nevyvíjajte na seba tlak, že po uvoľnení opatrení musíte zabehnúť maratón. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies