Podľa exit pollov vedie vo voľbách Trudeauova Liberálna strana

NETKY.SK • 21 September 2021, 08:13 • 2 min
Podľa exit pollov vedie vo voľbách Trudeauova Liberálna strana

OTTAWA - Aktuálne nie je známe, či si Trudeaua zabezpečí nadpolovičnú väčšinu v parlamente. Množstvo ľudí totiž využilo možnosť voliť poštou.

slovakia

left justify in out

Liberálna strana kanadského premiéra Justina Trudeaua vedie v počte hlasov získaných v pondelňajších predčasných parlamentných voľbách nad konzervatívcami. Vyplýva to z exit pollu kanadskej verejnoprávnej stanice CBC.

 

Ako uvádzajú agentúry AFP a DPA, zatiaľ nie je známe, či liberáli získali dostatočnú podporu voličov na to, aby si zaistili nadpolovičnú väčšinu kresiel v 338-člennom parlamenteOficiálne výsledky predčasných volieb sa očakávajú až v stredu. Dôvodom je vysoký počet hlasov odovzdaných poštou.

 

Trudeau, ktorý doposiaľ vládol s menšinovým kabinetom, vyhlásil predčasné voľby v auguste, pretože pri presadzovaní legislatívy sa musí spoliehať na podporu iných parlamentných strán. V uplynulých mesiacoch sa v tejto súvislosti sťažoval na obštrukcie zo strany opozície.

 

Premiérova popularita však podľa agentúry AP v porovnaní s minulosťou klesla aj napriek tomu, že zvládanie pandémie zo strany jeho vlády sa považuje za úspešné. AFP to prisudzuje tomu, že po šiestich rokoch vlády "jeho administratíva vykazuje známky únavy".

 

K moci sa Trudeau dostal v roku 2015, keď jeho Liberálna strana vo voľbách získala väčšinu kresiel v tamojšej Dolnej snemovni. Vo voľbách z roku 2019 si však značne pohoršil aj pre zverejnenie fotografií z večierku spred dvadsiatich rokov, na ktorých mal tvár zafarbenú na čierno.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies