Druhá májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2023

NETKY.SK • 13 Máj 2023, 09:45 • 2 min
Druhá májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2023

BRATISLAVA - Druhá májová sobota patrí na Slovensku celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií. V poradí 19. ročník prináša množstvo zaujímavých aktivít pre milovníkov kultúry a umenia.

slovakia

left justify in out

"Ale aj tých, pre ktorých je takáto návšteva skôr výnimočnou udalosťou. Do neskorých večerných hodín bude možné vidieť zaujímavé výstavy, autorské výklady, tvorivé dielne, animácie, prehliadky a ďalší program vo viac ako 100 lokáciách na Slovensku," uvádza Slovenské národné múzeum (SNM), ktoré podujatie organizuje v spolupráci so Zväzom múzeí na Slovensku.

 

V Bratislavskom kraji si môžu návštevníci vybrať z ponuky 40 múzeí a galérií, od národných inštitúcií až po menšie regionálne. Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti, ponúka Najkrajšie knihy Slovenska a podujatia s témou kávy. České centrum v Bratislave môže zaujať výstavou a programom v duchu osláv 100 rokov rozhlasového vysielania v Československu. Dom Quo Vadis predstaví Nenápadných hrdinov formou výstavy a komiksu. Galéria mesta Bratislavy (GMB) prezentuje výstavu a sprievodné aktivity Pozri, Prešporok! Od grafickej veduty k fotografickým pohľadom.

 

img

Galéria Nedbalka doplní svoj program kurátorským sprievodom po expozíciách v ukrajinskom jazyku. Noc múzeí a galérií tam bude patriť aj slovenskej akademickej maliarke a reštaurátorke Márii Bidelnicovej, ktorá predstaví svoju mimoriadne bohatú reštaurátorskú činnosť a knihu Reštaurovanie. Kunsthalle Bratislava pripravila aktivity k výstavám Prísľub strážkyne bahna a Cena Oskára Čepana 2022 – Call Me If You Need Me. V programe Slovenskej národnej galérie (SNG) tematicky dominujú témy vzťahov a architektúry a rekonštrukcie objektu. Slovenské centrum dizajnu pripravilo sprievodné aktivity k výstave 100 rokov dizajnu/Slovensko 1918 – 2018.

 

Stredoeurópsky dom fotografie (SEDF) predstaví projekt Autá doby c .k. s komentovanou prehliadkou. Univerzitná knižnica v Bratislave (UKB) odprezentuje niekoľko architektonických projektov s dôrazom na rekonštrukciu kúpeľov Grössling na výstave Adagio. Bunker B-S 4 Lány Múzeum československého opevnenia a Bunker B-S 6 Vrba privítajú predovšetkým milovníkov vojenskej histórie. V Múzeu colníctva a finančnej správy si návštevníci zaspomínajú na úlohu colníc v histórii bývalého Československa. Múzeum mesta Bratislavy (MMB) ponúka atraktívnu nočnú prehliadku Nox v múzeu, kde si návštevníci vlastnou baterkou posvietia na dejiny hlavného mesta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies