Začala sa normalizácia Hongkongu. Vláda tam aplikovala zákon na "vymývanie mozgov"

NETKY.SK • 18 Február 2021, 13:27 • 2 min
Začala sa normalizácia Hongkongu. Vláda tam aplikovala zákon na "vymývanie mozgov"

HONGKONG - Peking pokračuje vo vynucovaní si rešpektu medzi občanmi. Prváčikovia na školách sa budú v Hongkongu učiť o štátnej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Peking počas minulého roka presadil zákon, ktorým chce umlčať prodemokratické protesty. Tentokrát si vzal na mušku najmladšiu generáciu.

 

Slobodné myslienie nie je žiadúce

Prváčikovia na základných školách budú poučení a varovaní pred pokusmi rozvrátiť štát. Už v šiestich rokoch sa tak naučia rešpektovať hymnu, ale aj to, že čínska armáda chráni rovnako celú krajinu, ako aj Hongkong.

 

Náuka o štátnej bezpečnosti sa začlení do predmetu geografie alebo biológie. „Poďme sa učiť o štátnej bezpečnosti! Staň sa zodpovedným občanom dodržujúcim zákon!“ vyzýva vláda Čínskej ľudovej republiky Hongkong.

 

img

 

Staršie deti sa zas budú učiť o právach a slobodách platných na území metropoly. Školy zabránia študentom a učiteľom v politickej činnosti. Z obehu nechá stiahnuť všetky “nebezpečné knihy“, ktoré by im mohli rozšíriť povedomie o demokracii. Zároveň ich plánujú naučiť, že podozrivé správanie je nevyhnutné nahlásiť na polícii.

 

Prečítajte si tiež: Situácia v Hongkongu eskaluje, polícia zadržala počas protestov desiatky ľudí

 

Normalizácia v Hongkongu

Rýchlosť zavádzania tzv. normalizácie v Hongkongu mnohých zaskočila. Vláda totiž zákon o štátnej bezpečnosti nepoužíva iba proti aktivistom či politikom, ale aj proti učiteľom, novinárom a akademikom.

 

Demonštrácie, ktoré v roku 2019 ochromili Hongkong, organizovali prevažne študenti vysokých a stredných škôl. Títo mladí ľudia tak na vlastnej koži okúsili silu policajných zásahov a masového zatýkania.

 

img

 

Násilie tak vyvolalo vlnu nevôle a zmobilizovalo celú spoločnosť. „Snažíme sa, aby zatkli a zranili čo najmenej detí. Nie sú v tom sami, stojíme za nimi,“ ubezpečoval pred dvoma rokmi člen dobrovoľníckej skupiny Chráňte deti Raymond Yeung.

 

Ako uviedol bývalý učiteľ, ktorý počas protestu takmer prišiel o oko, situácia je veľmi zlá. Pre jeho občianske postoje bol dokonca prepustený zo školy, kde učil.

 

Nové osnovy podľa neho ovplyvnia nie len zmýšľanie budúcej generácie, ale aj samotných učiteľov. „K autocenzúre už dochádza. Ministerstvo školstva sa snaží tvrdo potlačiť slobodne rozmýšľajúcich pedagógov,“ zhodnotil Yeung.

 

Obavy z ideologického ovplyvňovania detí tak dohnali mnohých rodičov k tomu, že v záujme ochrany svojich detí emigrovali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies