Záhradu v Kambodži zdobili aktívne míny

NETKY.SK • 12 Jún 2020, 19:06 • 2 min
Záhradu v Kambodži zdobili aktívne míny

Istý Kambodžan si vyslúžil pokarhanie od miestnych úradov za svoje záhradné dekorácie. Namiesto tradičnejších predmetov totiž využil staré míny a ďalší arzenál obsahujúci ostré výbušniny.

slovakia

left justify in out

Neskutočná dekorácia

Khen Srieng z Kambodžského centra pre boj proti mínam (CMAC), ktorý prišiel muníciu vyzdvihnúť na zneškodnenie, uviedol, že muž mal na dvore zhruba 30 kusov nevybuchnutej munície, pričom niektoré viseli na strome. Podľa neho to boli pozostatky po občianskej vojne, pričom väčšina z mín bola stále aktívna a nebezpečná.

 

img

 

Len poučenie o porušení 
Muž, ktorého meno nezverejnil, býval zberateľ odpadu a zariadenia zbieral na ryžových poliach a v lesoch blízko jeho domova, aby ich mohol predať. Ako povedal Khen Sriengovi, keď vláda predaj a kúpu mín a ďalších nevybuchnutých druhov munície zakázala, nevedel, čo má s nimi urobiť. Porušovateľov zákazu v krajine zriedkakedy stíhajú, keďže sú to zvyčajne chudobní dedinčania hľadajúci ďalší príjem, a aj v tomto prípade CMAC muža len poučila o porušení zákona.

 

Pozostatky po občianskej vojne 
Šéf CMAC Heng Ratana na sociálnej sieti Facebook napísal, že muž niekedy pracoval ako nelicencovaný odstraňovač mín a zariadenia odstraňoval za peniaze z polí ďalších dedín a potom si ich nechával. Muž býva v provincii Banteay Meanchey blízko kambodžsko-thajskej hranice, kde v 80. a 90. rokoch minulého storočia bojovali kambodžské vládne sily s Červenými Kmérmi.

 

img

 

Milióny kusov po celej krajine 
V Kambodži sa podľa odhadov nachádza štyri až šesť miliónov nevybuchnutých mín a ďalších druhov munície. Podľa úradných dát si vlani takéto zariadenia vyžiadali 77 obetí vrátane 12 mŕtvych. V rokoch 1979 - 2019 zabila nevybuchnutá munícia 19 780 ľudí a zranila 45 075 ďalších.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona