VIDEO: Taliban pustoší provinciu Pandžšír. Odboj sa chce s hnutím dohodnúť na prímerí

NETKY.SK • 6 September 2021, 06:33 • 2 min
VIDEO: Taliban pustoší provinciu Pandžšír. Odboj sa chce s hnutím dohodnúť na prímerí

KÁBUL - Odboj proti Talibunu pod vedením bývalého viceprezidenta Afganistanu chce s hnutím zasadnúť za rokovací stôl a ukončiť krviprelievanie v provincii Pandžšír.

slovakia

left justify in out

Vodca odboja bojujúceho proti militantnému hnutiu Taliban v afganskej provincii Pandžšír Ahmad Masúd je podľa vlastných slov pripravený vyjednávať o ukončení bojov. Informovala o tom v nedeľu panarabská spravodajská stanica al-Džazíra.

 

Odboj chce s Talibanom rokovať

Správa prichádza po tom, čo Taliban oznámil, že jeho bojovníci vnikli do hlavného mesta provincie Pandžšír – Bázáraku, pričom sa im podarilo ovládnuť okolité okresy.

 

"Front národného odboja v zásade súhlasí s vyriešením súčasných problémov a okamžitým ukončením bojov a pokračovaním rokovaní," napísal Masúd na Facebooku.

 

 

"V záujme dosiahnutia trvalého mieru je Front národného odboja pripravený ukončiť boje pod podmienkou, že Taliban prestane útočiť a vykonávať vojenské operácie v Pandžšíre a v okrese Andaráb (v susednej provincii Baghlán)," dodal Masúd.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Taliban sa údajne zmocnil provincie Pandžšír, kde sa schádzajú odporcovia hnutia

 

Nedobytná pevnosť exviceprezidenta

Vodca odboja ďalej navrhol zorganizovať veľké stretnutie všetkých strán konfliktu s náboženskou radou Ulamá, ktorú tvoria moslimskí duchovní, vzdelanci a ďalšie osobnosti náboženského a právneho systému.

 

Podľa hovorcu Frontu národného odboja došlo v priebehu nedele v Pandžšíre k prudkým bojom, počas ktorých vzbúrenci obkľúčili "tisíce teroristov".

 

 

Bývalý afganský viceprezident Amrulláh Sálih je jeden z lídrov odboja v Pandžšíre. V piatok (3. septembra) povedal, že odpor voči Talibanu pokračuje. Poprel tiež informácie, podľa ktorých mal ujsť z krajiny. Dodal, že je stále vo svojom rodnom Pandžšíre.

 

Pandžšír je odľahlá, z veľkej časti neprístupná horská oblasť. Vchádza sa do nej úzkou roklinou, kde sa útočníci môžu stať ľahkým terčom ozbrojencov rozostavených na vyššie položených miestach. Oblasť nedobyl Taliban ani v minulosti a nepodarilo sa to ani sovietskej armáde.

 

Mohlo by vás zaujímať: Odboj voči Talibanu naďalej pokračuje

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies