ROZHOVOR: Dárius Kočí a Patrik Vyskočil si strihnú Jánošíka v novom muzikáli na Novej scéne

NETKY.SK • 10 September 2021, 12:56 • 2 min
ROZHOVOR: Dárius Kočí a Patrik Vyskočil si strihnú Jánošíka v novom muzikáli na Novej scéne

Nekonečný zdroj inšpirácie – slovenský zbojník z dedinky Terchová – nedá spávať autorom diel už desaťročia. Tentoraz sa muzikálovej podoby o jeho živote ujali skladateľ Gabo Dušík, ktorý prezradil, že muzikál obsahuje koktejl symfonickej, rockovej a ľudovej hudby. Autorom libreta je Daniel Hevier, ktorý nemal ambíciu prerozprávať historicky život legendy, ale texty piesní ladil do fantasy.

slovakia

left justify in out

Réžiu si vzal pod patronát Svetozár Spružanský, ktorý je aj spoluautorom libreta a je presvedčený, že muzikál o Jánošíkovi ako taký vlastne neexistuje, preto bolo na čase to zmeniť. Premiéra muzikálu bude 16. a 17. septembra.

 

img

 

My sme o rozhovor  požiadali dvoch alternantov, ktorí sa prestriedajú v postave Jánošíka  – Dáriusa Kočiho Patrika Vyskočila – pevné piliere muzikálového sveta na Novej scéne.

 

Kedy ste sa prvý raz stretli s naším národným hrdinom Jánošíkom?

 

Dárius Koči: Určite v muzikáli Na skle maľované, ktorý som videl ako chlapec. Mama mala kazetu, tak som si pozeral pána Dočolomanského,  mal som asi desať rokov. Samozrejme aj v škole sme sa o ňom učili, tak som si pomaly uvedomoval, že vôbec žil, kto to bol. Potom sa objavili filmy o ňom, tak som ho vnímal cez umenie. Dokonca v istom období som si myslel, že Pacho, hybský zbojník je tiež Jánošík, ale nie je to tak. (Smiech.)  

 

Patrik Vyskočil: V škole v literatúre bolo dostatok materiálov o našom hrdinovi, následne potom z divadelných dosiek legendárneho Miška Dočolomanského, ale postupne som o ňom videl aj filmy, ktoré sa v reprízach  občas objavia v televízii.

 

Možno vás zaujme: ROZHOVOR: Matúš Kolárovský: Baví ma všetko, čo robím, ale v hudbe kopem naozaj za seba

 

Zväzuje vás nejakým spôsobom, že po tom slávnom Dočolomanskom mám teraz vystúpiť na dosky ja a zahrať Jánošíka?

 

Dárius Koči: Zodpovednosť to je, ale na strane druhej beriem Jánošíka ako nový muzikál, nové naštudovanie. Tým pádom verím, že sa vyhnem akémukoľvek porovnávaniu s Michalom Dočolomanským, ktorý bravúrne stvárnil Jánošíka, ale v celkom inom diele. Pre mňa osobne je to veľká výzva, ale ani v myšlienkach sa nebudem porovnávať s nikým a predstavovať si, kto ako ho zahral.

 

img

 

Patrik Vyskočil: Bola by to úplne iná situácia, keby sme robili nové naštudovanie muzikálu Na skle maľované, tam by nás mohli porovnávať  s Dočolomanským či Janom Slezákom. My však vytvárame niečo úplne nové, toto je pôvodný slovenský muzikál, Jánošík, aký tu ešte nebol, a je absolútne náš. Akékoľvek porovnávanie je teda irelevantné.

 

A saltá budú?

 

Dárius Koči: (Smiech). Áno, budú, ale kto ich bude robiť, to vám nepoviem.

 

Patrik Vyskočil: Prezradím, že si zatancujeme,  pohráme sa s valaškou, bude tam všeličo, ale kto vie, možno reprízami pribudnú aj saltá.

 

Ťažko sa niečo predpovedá, viem od autorov, že už pripravujú CD s pesničkami z muzikálu. Vy ich už poznáte. Majú šancu dostať sa do uší poslucháčov a zľudovieť ako Lipová lyžka napríklad?

 

Dárius Koči: Myslím, že pesničky majú tento potenciál, sú spevné, chytľavé,  krásne duetá, krásne sólové pesničky, naozaj to tam je, že diváci by si ich moli pospevovať. Verím, že sa uchytia.

 

Patrik Vyskočil: Ja tam mám dve najobľúbenejšie piesne, sólovky, ako Jánošík,  a verím, že majú túto šancu.  

 

V súčasne dobe nie je zvláštnosťou, že na večierkoch alebo  na samostatných koncertoch sa skladajú piesne z muzikálov. Chystáte sa vaše piesne prezentovať aj týmto spôsobom?

 

Dárius Koči: Dokonca sa to  už aj udialo. Patrik odspieval na Bratislavskom hrade dve piesne, takže ja tiež určite zaradím do svojho programu piesne z Jánošíka.

 

img

 

Na čo sa, okrem aktuálnej premiéry, tešíte, čo vás čaká?

 

Dárius Koči: V prvom rade fakt na premiéru, lebo máme za sebou rok a pol skúšania. Bolo to dosť náročné v tom, že sme začali, potom prišla pandémia, potom odznova, je to dosť na hlavu, ale sme sústredení už konečne na premiéru, na ďalšie predstavenia, lebo takto to u nás funguje dokolečka dokola.

 

Patrik Vyskočil: Na premiéru, ale rovnako na všetky predstavenia, ktoré oprášime, nakoľko je nová sezóna. Veríme, že nás nezatvoria a že si budeme môcť obehať celý repertoár, ktorý máme, a hlavne sa teším na divákov, ktorí konečne zase zasadnú do hľadiska.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies