V pribylinskom skanzene otvorili novú expozíciu bylinkárstva

NETKY.SK • 23 August 2023, 11:10 • 2 min
V pribylinskom skanzene otvorili novú expozíciu bylinkárstva

Pribylina-V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline sa môžu pochváliť zaujímavou novinkou

slovakia

left justify in out

Slovensko je plné zaujímavých prírodných krás aj miest, ktoré stoja za to, aby ich videlo množstvo ľudí. Patria medzi ne aj múzeá v prírode-múzeá ľudovej architektúry v prírode-skanzeny. V nich možno vidieť, ako kedysi žili naši predkovia. Jedno z takýchto obľúbených návštevníckych miest je aj v Pribyline. Nedávno tam otvorili novú expozíciu.

 

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline má novú expozíciu venovanú bylinkám na Liptove. Nachádza sa v jednom z objektov skanzenu a jej úlohou je interaktívnou formou naučiť návštevníkov viac o bylinárstve. TASR o tom informoval marketingový manažér z Liptovského múzea Viktor Mydlo.

 

 

"V novej expozícii máme okrem klasických panelov aj viacero interaktívnych prvkov. Návštevníci môžu ovoňať tinktúry a priložiť k vôňam obrázok konkrétnej bylinky. Je to vzdelávací prvok, ktorý má malého i veľkého návštevníka poučiť o liečivých bylinkách na Slovensku a zvlášť na Liptove," priblížil riaditeľ Liptovského múzea na základe poverenia Rastislav Molda.

Ako riaditeľ múzea dodal, súčasťou expozície sú aj vitríny so zbierkovými predmetmi z fondov Liptovského múzea. Tiež tzv. "babičkina polička", na ktorej sú vystavené veci, ktoré používali babičky bylinkárky. Autormi výstavy sú Pavol Hriadel, Martina Mäsiarová a Ľubica Richterová. Výroba prvkov sa uskutočnila využitím laserovej gravírky pod vedením Dominiky Kondrovej.

 

Bylinkárstvo, ktorému sa v minulosti venovali prevažne ženy, má na Liptove dlhú tradíciu. Medzi najznámejšie bylinkárky na Liptove patrí Elena Badová, ktorej Liptovské múzeum venovalo stálu expozíciu v Múzeu Čierny orol v Liptovskom Mikuláši. Obdobnú stálu expozíciu múzeum sprístupnilo aj návštevníkom skanzenu Pribylina. Je určená návštevníkom všetkých vekových kategórií a možno ju navštíviť v čase otváracích hodín skanzenu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies