Najväčšia ruská banka Sberbank odchádza z európskeho trhu

NETKY.SK • 2 Marec 2022, 08:03 • 2 min
Najväčšia ruská banka Sberbank odchádza z európskeho trhu

BRUSEL/KYJEV - Ruská banka Sberbank definitívne odchádza z európskeho trhu. Dôvodom sú sankcie uvalené Západom v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. 

 

Vzhľadom sa súčasné podmienky sa Sberbank rozhodla odísť z európskeho trhu," uviedla banka vo vyhlásení, ktoré citovali ruské tlačové agentúry. Dcérske spoločnosti Sberbanky v európskych krajinách sužuje "nadmerný odliv hotovosti" a ich zamestnanci a pobočky sú terčmi vyhrážok, dodal tento najväčších poskytovateľov hypotekárnych úverov v Rusku.

 

img

 

Európsky Jednotný výbor pre riešenie krízových situácií (SRB), jeden z pilierov Európskej bankovej únie, v utorok večer avizoval, že európsku divíziu Sberbank čaká bankrot.

 

V Sberbank Europe, ktorá má sídlo v Rakúsku, sa začne "štandardné insolvenčné konanie". Jej dcérske spoločnosti v Chorvátsku a Slovinsku boli odpredané miestnym bankám, uvádza sa vo vyhlásení SRB.

 

Vklady v Sberbank Europe v Rakúsku budú v súlade s európskou legislatívou chránené do výšky 100 000 eur, v Chorvátsku a Slovinsku to bude "bez obmedzení", píše AFP.

 

Už predtým sa objavili správy, že Sberbank Europe má v dôsledku sankcií problémy s likviditou. ECB prijala opatrenia voči nej a jej chorvátskym a slovinským dcérskym spoločnostiam, keď zistila, že pravdepodobne nebudú v blízkej budúcnosti schopné splácať svoje záväzky.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Ruskí vojaci prenikli do Chersonu, dobyli stanicu a prístav

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies