Putin posiela Taliansku pomoc v boji proti vírusu

NETKY.SK • 25 Marec 2020, 11:02 • 2 min
Putin posiela Taliansku pomoc v boji proti vírusu

MOSKVA - Ruská armáda v nedeľu (22. marca) začala lietať s lekárskou pomocou do Talianska, aby jej pomohla bojovať s novým koronavírusom po prijatí rozkazu prezidenta Vladimira Putina.

slovakia

left justify in out

Obrovské vojenské lietadlá Il-76 začali vzlietať z leteckej základne v moskovskom regióne po tom, čo Putin v sobotu hovoril s talianskym premiérom Giuseppom Conteom a neskôr sa dohodli aj ministri obrany.

 

Kremeľ uviedol, že Putin vyjadril podporu talianskemu prezidentovi Salvinimu a premiérovi Conteovi a ľuďom v mimoriadne zložitej situácii, ktorej čelia.

 

Taliansko zaznamenáva denne rekordný počet úmrtí na koronavírus

"Giuseppe Conte vyjadril úprimnú vďaku za kroky, ktoré Rusko podniká na podporu Talianska v takom ťažkom čase," uviedol Kremeľ.

 

Moskva sa v posledných rokoch pokúsila nadviazať vzťahy s NATO a členským štátom Európskej únie. Požiadala Rím, aby pomohol presvedčiť EÚ, aby zrušila sankcie uvalené na ruské anexie Ukrajiny z Krymu v roku 2014 - tieto sankcie však stále platia.

 

Čína, ktorá má pôvod v prepuknutí choroby, tiež zaslala zdravotnícke potreby do Talianska na základe sťažností Mattea Salviniho.

 

Televízne zábery z ruského ministerstva obrany ukázali stĺpec najmenej siedmich vojenských vozidiel vrátane veľkých nákladných automobilov, ktoré čakali na naloženie do lietadiel.

 

Lietadlá a nákladné autá niesli obrovské nálepky ukazujúce ruské a talianske vlajky v tvare srdca spolu s heslom "Z Ruska s láskou“ v ruskom aj talianskom jazyku.

 

V nedeľu popoludní vzlietli najmenej tri lietadlá. Ministerstvo uviedlo, že sú viazaní na vojenskú leteckú základňu Pratica di Mare, 30 km juhozápadne od Ríma.

 

 

Kremeľ uviedol, že Rusko posielalo vybavenie do najťažšie postihnutých talianskych regiónov ako dezinfikekciu pre budovy a verejné priestory, ako aj pomôcky pre lekárskych špecialistov a vybavenie vrátane testovacích zariadení.

 

Už mali skúsenosti s africkým morom ošípaných

V tíme boli aj niektorí z popredných ruských lekárskych vojenských špecialistov, ktorí mali skúsenosti z prvej ruky s bojom proti prepuknutiu afrického moru ošípaných a antraxu a s vývojom očkovacích látok proti ebole.

 

Ministerstvo obrany uviedlo, že jeho pomoc, ktorá vyslala deväť vojenských dopravných lietadiel, bude pozostávať z ôsmich lekárskych brigád plus asi 100 ďalších zamestnancov vrátane epidemiologických a vírusových expertov.

 

Samotné Rusko oznámilo 658 prípadov vírusu, mnohé z nich v Moskve a 3 mŕtvych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies