Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
12. nov. 2019Svätopluk
BratislavaBratislava 10°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
03.11.2019 10:27 Gurmán
Karfiolové variácie
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
03.11.2019 10:27 Gurmán

Karfiolové variácie



BRATISLAVA - Karfiol je veľmi zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na množstvo spôsobov. Je len na vás čo si vyberiete, no sme si istí, že si výborne pochutíte.


Karfiol je veľmi zdravá zelenina, ktorá je dostupná po celý rok.  V karfiole nájdete napríklad indol-3-karbinol a sulforafán, ktoré sa dávajú do súvislosti s prevenciou rakovinových ochorení, cukrovky či nadváhy.  Jedná sa o potravinu, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu ľudského organizmu a dodáva do tela živiny, ktoré mnohým chýbajú. V karfiole sa nachádza vitamín B8, známy ako cholín. Je dôležitý pre správnu činnosť nervovej sústavy a svalov. Dáva sa do súvislosti aj so zlepšením kognitívnych funkcií, podporou pamäti a sústredenia.

 

Karfiolová nátierka

 

Potrebné suroviny: 300 g karfiolu, 1 cibuľa, 100 ml bieleho jogurtu, 1 ČL horčice, soľ, mleté čierne korenie, 50 g hrášku, 2 vajcia uvarené natvrdo

 

Príprava receptu: Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme ho, a nadrobno nakrájame do misky. Jogurt vymiešame s horčicou, osolíme a okoreníme pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a vmiešame do karfiolu. Nátierku dáme na 15 minút do chladničky. Hotovú nátierku natrieme na pečivo, posypeme hráškom a obložíme vajíčkami nakrájanými na kolieska.

 

 

Krémová polievka

 

Potrebné suroviny: 4 - 5 ružičiek karfiolu, 1 mrkva, 1 menšia cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 4 -5 menších zemiakov, olivový olej, šľahačková smotana, 1 kocka syrokrému, hovädzí bujón, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, petržlenová vňať

 

Príprava receptu: V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájanú mrkvu. Karfiolové ružičky umyjeme, rozoberieme na menšie kúsky a pridáme k cibuli a mrkve. Zalejeme horúcou vodou, približne 3 -4 cm nad opraženú zeleninu. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a cesnak, bujón a soľ. Varíme, kým nie je zelenina mäkká. Potom polievku odstavíme a rozmixujeme ručným ponorným mixérom. Pridáme smotanu, syrokrém, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie, prípadne dochutíme soľou a vegetou. Všetko spolu ešte raz prevaríme. Podávame s cesnakovými krutónkami.

 

 

Karfiolový guláš

 

Potrebné suroviny: 500 g karfiol, 3 ks mrkva, 1 špagetová cuketa, 3 ks rajčiny, 1 ks cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 1 PL solamyl, soľ, 1 ČL sójová omáčka, 1 dcl mlieko, 50 g syr, 1 vajce, hrsť petržlenová vňať
 

Príprava receptu: Na oleji speníme cibuľku a cesnak. Pridáme na ružičky natrhaný karfiol, cuketu a mrkvu. Prilejeme 1 KL sójovej omáčky a 1 Kl soli. Potom 3 nakrájané rajčiny a dusíme pod pokrievkou 15 minút. Medzitým si v mlieku rozrobíme vajíčko a primiešame nastrúhaný syr. Vylejeme do panvice, premiešame a na záver pridáme petržlenovú vňať. Podávame teplé.

 

 

Prajeme dobrú chuť!
 



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0