Globálna ekonomika sa zotavuje. Prečo tak výrazne zdraželi stavebné materiály po celom svete?

NETKY.SK • 8 Júl 2021, 12:41 • 2 min
Globálna ekonomika sa zotavuje. Prečo tak výrazne zdraželi stavebné materiály po celom svete?

MOSKVA – Svetové ceny rezaného dreva vzrástli takmer 4,5-krát a lámu rekordy v USA, Číne a Európe. Rusko nie je výnimkou. Globálna ekonomika sa zotavuje, všade sa aktívne stavia a ponuka nedrží krok s dopytom.

slovakia

left justify in out

Na trhu nie je dostatok dreva. Analytici varujú: po surovinách dôjde k zdraženiu papierových obalov, čo ovplyvní všetok tovar od potravín po detské hračky. Celosvetový dopyt po dreve prudko vzrástol od tretieho štvrťroka minulého roka. Štátna finančná podpora (v Rusku), znižovanie hypotekárnych úrokov (v Európe), dostupné peniaze vyvolali stavebný boom. A to na pozadí výrazne zníženej ponuky na trhu.

 

img

 

Súvisiaci článok: ROZHOVOR: Situácia v stavebnom sektore je vážna. Ak vláda nezačne konať, kľúčové stavby zostanú nedostavané a Slovensko nevyčerpá eurofondy!

 

Kanada, hlavný vývozca dreva, znížila výrub. Za desať rokov tam bolo zatvorených asi 40 spracovateľských závodov. Cena dreva vzrástla v USA, potom v Európe. V Ázii stojí drevo s najnižšou kvalitou 450 dolárov za meter kubický, čo je 1,6-krát viac ako pred rokom. Náklady na dopravné služby sa zdvojnásobili. V logistike stále sú prerušenia.

 

V Rusku za viac ako pol roka drevo priemerne zvýšilo cenu o 35 percent. Určité druhy dreva o 80%. Nezaostáva ani rezivo, vlani na jar stálo 11-13 tisíc rubľov za meter kubický, teraz 26. Ale dopyt rastie. Podľa Rosstatu (federálna štátna štatistická služba v Rusku) sa v minulom roku postavilo viac ako 82 miliónov štvorcových metrov obytných nehnuteľnosti. Takmer 40 miliónov sú súkromné domy, viac ako deväť miliónov sú drevené domy.

 

Rovnako ako iné krajiny, aj Rusko čelilo deficitu. Podľa Združenia drevenej bytovej výstavby je nedostatok dva, dva a pol milióna metrov kubických surovín,leví podiel, ide do zahraničia. Teraz je Rusko druhé na svete po Kanade, čo sa týka dodávok. Hlavným spotrebiteľom je Čína, ktorá ako prvá zrušila karanténu, za ňou Japonsko, Fínsko, Nemecko, Kazachstan, Uzbekistan.

 

img

 

Clá na vývoz dreva s vlhkosťou nad 22 percent sa zvýšia od 1. júla, čo určite povedie k zvýšeniu cien iného tovaru, varuje Sergej Zainullin, docent Ekonomickej fakulty univerzity RUDN. Podľa jeho slov by sa malo očakávať zvýšenie ceny nábytku, stavebných materiálov, ako aj papierových obalov, ktoré sa používajú takmer všade. Ovplyvní to teda všetko od potravín, až po detské hračky.

 

Čína je dlhodobo najväčším dovozcom dreva na svete, hovorí David Gel, koordinátor euroázijských programov Agentúry pre výskum životného prostredia. V roku 2019 Čína zakúpila asi 28 miliónov metrov kubických rezaného dreva, 17 z Ruska. Peking navyše odmietol suroviny z Austrálie po tom, čo úrady tejto krajiny obvinili Čínu zo skrývania koronavírusu. V roku 2020 Rusko vyviezlo do Číny asi šesť miliónov kubických metrov guľatiny (prognóza na rok 2021 – okolo päť), Austrálčania štyri a pol.

 

Svetová banka predpovedá, že globálny dopyt po dreve sa do roku 2050 zvýši štvornásobne.

 

 

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies