10 dôvodov, prečo si pestovať sebalásku

NETKY.SK • 3 November 2023, 12:00 • 2 min
10 dôvodov, prečo si pestovať sebalásku

V dnešnom svete je ťažké udržať si rovnováhu medzi zdravou sebaláskou a egocentrizmom. Na jednej strane je bezpodmienečné prijatie a podpora samého seba nevyhnutným predpokladom pre zdravý a úspešný život. No zároveň vieme, že nie je správne myslieť iba na seba, byť bezohľadní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Často máme výčitky svedomia, ak sa staráme o svoje vlastné potreby, sme sami k sebe láskaví, požadujeme čas pre seba, svoje záujmy, dokážeme si odpustiť... Pretože sme prijali presvedčenie, že to nie je správne. Že by sme skôr mali byť na seba prísni, požadovať od seba viac ako si dávať, vždy uprednostniť druhých, neodmietať žiadnu žiadosť o pomoc, nezaoberať sa sebou...

Ako z toho teda vykľučkovať? Isté je, že človek musí mať rád seba (poznať seba, svoje slabosti aj prednosti, dať si dostatočný priestor na rast, učenie, korigovať s láskou svoje chyby, vedieť zabojovať o svoje hodnoty, hranice, čas a priestor), aby dokázal naozaj úprimne mať rád aj druhých. Veď aj Boh nám hovorí: „Miluj blížneho svojho ako seba samého,“ čiže – tú lásku, ktorú dokážeš dať sám sebe rozdávaj aj druhým.

Ak sami seba nevieme nasýtiť podporou, objatím, ako to dokážeme poskytnúť druhým? Keď sa rodič nevie nakŕmiť potrebným a dať si všetko, aby bol silný a zdravý, nebude dávať to potrebné a nevyhnutné ani svojim deťom. Napokon, platí aj to zlaté pravidlo z lietadla: „Nasaď masku najprv sebe, a potom pomáhaj druhým...“

Sebaláska (a s ňou aj sebapoznanie, sebaúcta) je ten základný kameň, na ktorom staviame svoje životy, vzťahy, kde čerpáme pokoj, stabilitu, radosť a energiu byť tu aj pre druhých. Nenechajte si nahovoriť, že myslieť na seba a svoje potreby je zlé, naopak, ak sa neviete postarať o seba, nedokážete to poskytnúť ani druhým.

Tu je 10 dôvodov v kocke, prečo je pre vás dobré budovať si sebalásku:

Sebaláska priťahuje lásku

Možno ste to počuli už mnohokrát a zdá sa vám to ako otrepaná fráza, no je to prava: sebaláska priťahuje lásku. Ak chcete zdravý, naplnený vzťah a milujúceho partnera, toho najlepšieho si pritiahnete tak, že jednoducho budete prirodzene milovať a mať v úcte seba. Láska k sebe samému z vás vyžaruje a robí vás atraktívnejšími.

Sebaláska rovná sa starostlivosť
Ak lásku a úctu k sebe neustále upevňujete, prirodzene budete nadobúdať stále zdravšie každodenné návyky. Človek, ktorý sa nenávidí, má depresie, podceňuje sa, žije v neporiadku, nezdravom prostredí, nestará sa o to, ako sa stravuje, čo je s jeho telom. Čím viac lásky, tým viac zdravia. S narastajúcou sebaúctou sami od seba nájdete pre seba v programe týždňa vhodný pohyb, budete jesť lepšie veci, starať sa o svoju domácnosť...

Láska k sebe lieči mozog

Vedecké výskumy potvrdzujú, že pozitívne myšlienky voči sebe samému, podpora svojich stanovísk, láskavosť a pochopenie pre svoju autentickosť, slabosti a rast priamo vplývajú na mozog. To, aké máme myšlienky neoddeliteľne súvisí s činnosťou a stavom mozgu. Ak sú naše myšlienky plné podpory k sebe samému, aj mozog regeneruje, posilňuje sa a funguje lepšie.

Láska k sebe vás ochraňuje

Ak si začnete vážiť samých seba a viete, akú máte hodnotu ako ľudský bytosť, automaticky začnete starostlivejšie „triediť“, koho si pustíte do svojho osobného priestoru a vycítite toxické osoby, ktorým sa treba vyhnúť. Vaše vnútorné kontrolky vám budú jasne hovoriť, ktoré prostredie, kamaráti, činnosti sú pre vás dobré a ktoré nie.

Sebaláska oživuje pochované sny a túžby

Ak prijmete naplno to, kým ste, prestanete si zakazovať svoje dávne túžby, inklinácie, potreby. S láskou si uznáte, že vaša láska k spevu, štúdiu nejakého vysnívaného odboru či cestovaniu má byť realizovaná. Prijmete a objímete vaše „zakázané“ vášne ako nedeliteľnú súčasť seba, ktorá vás robí jedinečnou ľudskou bytosťou.

Sebaláska zlepšuje celkové telesné zdravie

Ak odmietame sami seba, trpíme pocitmi viny, hanby, menejcennosti, horkosti, a s tým spojenou aj frustráciou, úzkosťami či nedôverou, tieto negatívne pocity, ktoré si v sebe „pestujeme“ sa nevyhnutne dotýkajú aj našej telesnej schránky. Čo si nosíme v srdci a na duši, to sa začne prejavovať aj na tele. Chronické bolesti, únavové syndrómy, autoimunutné ochorenia, choroby pohybového aparátu, srdca... To všetko je často dôsledok dlhodobého deformovaného postoja samého k sebe. Sebaprijatie automaticky vedie k postupnému upevňovaniu zdravia.

Láska a financie

Áno, aj v tejto oblasti sa láska k samému sebe prejavuje. Kto sa nemá rád, podceňuje sa, cíti sa byť obeťou, tým, ktorí musí slúžiť druhým, tomu sa isto nebude dariť ani vo finančnej a pracovnej oblasti. Ľudia s nízkym sebavedomím nepoznajú ani hodnotu svojej práce, nevážia si svoje výkony a nevedia si vypýtať adekvátnu odmenu, sú náchylní k tomu, že sa nechajú zneužiť, majú sklony k „syndrómu otroka.“ Maj sa rád, a aj peniaze budú prúdiť ľahšie!

Mať sa rád znamená poznať sa

Ak sa rozhodnete prijať sa, ľúbiť a podporovať, znamená to zároveň cestu zdravého sebapoznania. Tým, že s pochopením a konštruktívne prijímate aj svoje slabosti a chyby, dokážete stále lepšie analyzovať svoje prirodzené danosti, príčiny minulých zlyhaní, ale aj prednosti. Viete byť v pokoji sami so sebou, so svojimi myšlienkami, pocitmi. Nezamykáte ich, ale snažíte sa im rozumieť. A čím viac si rozumiete, tým je väčšia šanca, že naplníte radostne a úspešne svoj potenciál tu na svete.

Sebaláska nás vedie k zdravým a dobrým rozhodnutiam

Ak sa poznáme a prijímame samých seba, prirodzene budeme robiť vo všetkých oblastiach života také rozhodnutia, ktoré sú pre náš ďalší rast a cestu tie najoptimálnejšie. Či už ide o to, čo si dáme na obed, akú pracovnú ponuku prijať, akým spôsobom relaxovať, s kým sa stretávať, kde investovať svoj čas, energiu, záujem...

Láska k sebe vám dá najlepšieho priateľa na celý život

Čím menej sa dokáže mať človek rád, tým viac sa cíti osamelý, nepochopený, neistý. Naopak, ak zainvestujeme do vzťahu so sebou, je to na celý život. Človek sa cíti dobre aj vo chvíľach samoty, môže sa na seba spoľahnúť, rozumie si, pochopí sa, dokáže pociťovať prijatie a podporu sám od seba. A to je celoživotná devíza na nezaplatenie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies