Gazprom zastavil tranzit plynu cez plynovod Yamal-Európa

NETKY.SK • 26 Máj 2020, 13:28 • 2 min
Gazprom zastavil tranzit plynu cez plynovod Yamal-Európa

MOSKVA - Gazprom zastavil čerpanie plynu cez poľskú časť plynovodu Yamal-Európa.

slovakia

left justify in out

Podľa prevádzkovateľa Gascade, ktorý dostáva energiu v Nemecku, čerpanie v tejto sekcii kleslo v nedeľu z deviatich miliónov kilowatthodín na 461,5 tisíc kilowatthodín v pondelok a v utorok ráno o ôsmej už úplne zastavilo.

 

Vedúci skupiny Fitch pre prírodné zdroje a komoditné skupiny Dmitrij Marinčenko uviedol, že Gazprom pozastavil tranzit plynu kvôli vyváženiu vývozu a nadmernej ponuke.

 

„Prechod Poľska na rezervovanie kapacít prostredníctvom aukcií, ako aj uzatvorenie päťročnej zmluvy s Ukrajinou na základe „čerpanie – zaplatenie,“ robí cestu cez Bielorusko a Poľsko pre Gazprom vyváženou, čo znamená potenciálne najviac volatilná trasa podľa objemu," povedal Marinčenko pre RIA Novosti.

 

Analytik sa zároveň domnieva, že by sa nemalo očakávať dlhodobé ukončenie tranzitu poľskou časťou:  Gazprom musí zachovať všetky trasy, aby bol pripravený na potenciálny rast budúceho dopytu, preto sa bude stále čerpať minimálne množstvo plynu.

 

Platnosť zmluvy na tranzit ruského plynu cez Poľsko uplynula 16. mája, teraz sa čerpanie pozdĺž úseku Yamal-Európe uskutočňuje iba prostredníctvom aukčných výsledkov. Takže v júni bolo rezervovaných asi 94% kapacity plynovodu.

 

Hovorca Gazpromu Sergej Kupriyanov už predtým uviedol, že napriek vypršaniu zmluvy s Varšavou budú dodávky plynu do poľskej sekcie naďalej pokračovať. Zo svojej strany zástupca poľskej vlády pre otázky energetickej infraštruktúry Peter Naimsky vyhlásil, že jeho krajina očakáva, že na svojom území zachová objem dodávok ruského modrého paliva.

 

Zdroj:  https://ria.ru/20200526/1571998332.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies