Súd zamietol Navaľného odvolanie. Údajne má sklony k úteku

NETKY.SK • 23 September 2021, 18:16 • 2 min
Súd zamietol Navaľného odvolanie. Údajne má sklony k úteku

MOSKVA - Opozičný líder sa sťažuje, že ho vo väzení každú hodinu budia a nemôže sa tak poriadne vyspať. V súčasnosti si odpykáva trest v zariadení v meste Pokrov.

slovakia

left justify in out

Súd Vladimirskej oblasti zamietol odvolanie väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného proti súdnemu verdiktu, ktorý ho označil za väzňa so "sklonmi k úteku"Ako informovala agentúra RIA Novosti, Navaľnyj sa na pojednávaní zúčastnil prostredníctvom videokonferencie z väzenského tábora č. 2 v meste Pokrov, kde si odpykáva svoj trest.

 

img

 

Opozičný politik sa vo svojom podaní na súd sťažoval, že ako väzňa, ktorý má údajne sklony k úteku, ho dozorcovia vo väznici počas noci budia a kontrolujú každú hodinu. Navaľnyj od súdu žiadal, aby mu zabezpečili zákonom stanovený osemhodinový spánok.

 

Prečítajte si tiež: Ruská opozícia tvrdí, že voľby sprevádzali rozsiahle podvody

 

Status väzňa so sklonmi k úteku získal Navaľnyj ešte vo vyšetrovacej väznici Matrosská tišina v Moskve, kde bol internovaný do svojho prevozu do väznice v meste Pokrov. 

 

Tlak Kremľa 

 

Navaľného blízky spolupracovník a právnik Ivan Ždanov pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedol, že rozhodnutie súdu Vladimirskej oblasti je dôsledkom tlaku Kremľa, nemá žiadnu oporu v zákone a je "len formou šikany".

 

Podľa Ždanova zastavia šikanovanie Navaľného, až keď príde z Kremľa "opačný pokyn: Prestaňte šikanovať Navaľného"Ždanov nemá pochybnosti o tom, že súd Vladimirskej oblasti nie je v kauze Navaľnyj nezávislý.

 

img

 

Navaľnyj sa ocitol vo väzbe v polovici januára - hneď po svojom návrate z liečenia v Nemecku, kde sa zotavoval z pokusu o otrávenie nervovoparalytickou látkou novičok. Podľa neho za prípadom stojí Kremeľ, ktorý však  obvinenia odmieta.

 

K téme: Aplikácia Navaľnyj zmizla z Google Play a App Store

 

Súd vo februári zmenil pôvodne podmienečný trest väzenia vynesený v kauze Yves Rocher na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už strávil v cele predbežného zadržania a v domácom väzení, si vo väzení odsedí dva a pol roka.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies