Zuzana Čaputová: Verím, že aj ostatní opoziční politici pochopia, čo je demokracia

NETKY.SK • 1 August 2022, 13:47 • 2 min
Zuzana Čaputová: Verím, že aj ostatní opoziční politici pochopia, čo je demokracia

BRATISLAVA - Prezidentka zareagovala na dnešné rozhodnutie Krajského súdu vo veci konania opozičného politika Ľuboša Blahu.

slovakia

left justify in out

Krajský súd v Bratislave dnes v plnom rozsahu potvrdil, že poslanec Ľuboš Blaha protiprávne zasahuje do práv prezidentky a je povinný zdržať sa ďalších verbálnych útokov a šírenia nepravdivých informácií.

 

Okresný súd Ľubošovi Blahovi v marci 2022 nariadil zdržať sa zverejňovania a šírenia nepravdivých tvrdení, že som vlastizradkyňou, agentkou cudzích mocností, alebo mám byť ovládaná Spojenými štátmi. Poslanec Ľuboš Blaha sa vtedy proti rozhodnutiu odvolal, no s odvolaním proti nariadeniu neodkladného opatrenia neuspel. Proti tomuto rozhodnutiu krajského súdu už nie je prípustné odvolanie," informovala prezidentka na sociálnej sieti.

 

Zo sveta: Obrovský škandál v Anglicku. Otrasie sa britská monarchia v základoch?

 

img

 

„Krajský súd sa v plnej miere stotožnil s odôvodnením vydaného neodkladného opatrenia a potvrdil, že v predmetných výrokoch poslanca Blahu absentuje vecná, racionálna argumentácia, prípadne akákoľvek snaha o vysvetlenie a preukázanie tvrdených skutočností. Toto súdne rozhodnutie zároveň potvrdilo európsku judikatúru, podľa ktorej politici a verejne činné osoby síce musia akceptovať vyššiu mieru verejnej kritiky, ako iní občania, ale aj v rámci politického súboja existujú isté hranice, ktoré pri nej nemožno prekročiť," dodala Zuzana Čaputová. 

 

Šport: F1: Aston Martin už našiel Vettelovu náhradu! Od ďalšej sezóny bude za nich pretekať Fernando Alonso

 

img

 

V závere svojho statusu prezidentka vyjadrila nádej, že dnešné rozhodnutie prispeje k zmene politickej kultúry na Slovensku. 

Týmito hranicami sú napríklad bezdôvodné obviňovanie zo spáchania závažných trestných činov a samoúčelné urážky postavené na klamstvách. Platí teda, že ani v politike nie je sloboda prejavu bezbrehá a nie je možné ňou prikrývať hrubé lži a urážky. Verím, že tento verdikt pomôže našej politickej kultúre a vezmú si ho za svoje všetci, pre ktorých sa osočovanie stalo bežným politickým nástrojom."

 

Mohlo by vás zaujímať: Igor Matovič chystá nový projekt, Boris Kollár je razantne proti!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies