Zrútil sa stĺp vily v Pompejach

NETKY.SK • 24 December 2011, 07:04 • 2 min
Zrútil sa stĺp vily v Pompejach

Zrútil sa stĺp vily v Pompejach

slovakia

left justify in out

img

Stĺp sa zrútil na jednej z najlepšie zachovaných budov v legendárnom talianskom starovekom meste Pompeje. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na pamiatkárov.
K zrúteniu došlo vo vonkajšej časti Domu Loreia Tiburtina, známeho aj ako Dom Octavia Quartia, uviedol vo vyhlásení úrad Archeologické dedičstvo Neapola a Pompejí. Odborníci vyslaní úradom skúmajú príčinu zrútenia stĺpu a rozsah škôd.
Dom Loreia Tiburtina je preslávený umeleckými dielami, stĺporadím, vodnými kanálmi, fontánami či veľkými záhradami.
V októbri sa zrútila časť múru neďaleko brány Porta di Nola, pretože bol poškodený výdatnými lejakmi. Brána vedie do 2000 rokov starého mesta, ktoré je turistami vyhľadávanou historickou pamiatkou z čias starovekého Ríma.
Koncom minulého roka sa v Pompejach zrútilo niekoľko múrov a budov. Jednou z nich bol aj freskami zdobený dom Schola Armaturarum, kde sa v časoch Rímskej ríše gladiátori pripravovali na boj.  Vo svete narastajú obavy, že na ochranu historických pamiatok sa v Taliansku nevyvíja dostatočne veľké úsilie. Krajina zaťažený dlhmi sa totiž zo všetkých síl snaží vyrovnať s recesiou a dopadmi celosvetovej ekonomickej krízy.
Pompeje, kedysi prosperujúce mesto Rímskej ríše,  zničil v roku 79 n.l. výbuch sopky Vezuv, ktorý zabil tisíce ľudí a pochoval ho pod šesť metrov hrubú vrstvu sopečného popola. Po ničivej skaze sa Pompeje vytratili z pamäti ľudstva na viac ako 15 storočí. Oficiálne vykopávky sa začali až v roku 1748, ale až v roku 1763 nadobudli archeológovia istotu, že kopú na mieste, kde kedysi stáli Pompeje.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies