Do Pásma Gazy opäť prúdi pomoc. Čo tomu pomohlo?

NETKY.SK • 9 Jún 2024, 11:19 • 2 min
Do Pásma Gazy opäť prúdi pomoc. Čo tomu pomohlo?

WASHINGTON - Do Pásma Gazy začala v sobotu opätovne prúdiť humanitárna pomoc cez opravené plávajúce mólo. Nedávno ho poškodilo rozbúrené more. Informovalo o tom Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) a AFP.

slovakia

left justify in out

Provizórne mólo fungovalo len niekoľko dní, keď sa jeho časť koncom mája poškodila v dôsledku zlého počasia. Rozbúrené more navyše odtrhlo štyri zakotvené armádne člny, ktoré sa používali na prevoz paliet s pomocou z komerčných plavidiel na mólo. Dve plavidlá more odnieslo k pobrežiu Pásma Gazy, zvyšné uviazli na pobreží neďaleko izraelského Aškelonu.

Mólo opravili počas uplynulých dní v izraelskom prístave Ašdod a v piatok previezli späť k pobrežiu palestínskej enklávy, kde ho opätovne ukotvili.
 
CENTCOM uviedol, že v sobotu zhruba o 10.30 h miestneho času (09.30 h SELČ) začali cez mólo opäť dovážať humanitárnu pomoc na pobrežie Pásma Gazy. Zdôraznil však, že na pobrežie nevstúpil žiadny americký vojenský personál.
 
Za sobotu eviduje približne 492 ton dodanej pomoci. "K dnešnému dňu CENTCOM pomohol pri dodávke viac ako 1573 ton humanitárnej pomoci," píše sa vo vyhlásení.
 
Dočasné mólo v hodnote 320 miliónov dolárov vybudovala americká armáda, keďže samotná enkláva nemá dostatočne hlboký prístav pre väčšie plavidlá.
 
Humanitárnu pomoc dovážajú nákladné lode z Cypru, z ktorých sa tovar potom naloží na menšie plavidlá schopné zakotviť na plávajúcom móle. Tam sa náklad preloží na nákladné autá a rozvezie sa do palestínskej enklávy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: CENTCOM / AFP, Foto: Al Jazeera
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies