Zlomok krutosti, ktorú priniesol Taliban

NETKY.SK • 18 August 2021, 06:57 • 2 min
Zlomok krutosti, ktorú priniesol Taliban

Hnutie Taliban je známe predovšetkým svojou krutosťou. Najmä voči ženskému pokoleniu. Taliban so sebou opäť priniesol vlnu strachu a zúfalstva.

slovakia

left justify in out

Najia, matka štyroch detí

Najia bola doma so svojimi tromi malými synmi a dcérou v malej dedine na severe Afganistanu, keď na ich dvere zaklopali bojovníci Talibanu.

 

img

 

Rodina vedela, že prídu, pretože  predchádzajúce tri dni urobili to isté, a žiadali, aby im uvarila jedlo pre 15 bojovníkov.

 

Prečítajte si: Taliban šokuje, vraj chce ženy vo vláde. Biden je pod paľbou kritiky

 

Podľa Najinej dcéry Manizhy im matka povedala: "Som chudobná, ako vám môžem variť?“  Talibanci ju následne začali biť. "Moja matka skolabovala a oni ju zastrelili."

 

Manizha povedala, že kričala na bojovníkov, aby prestali. Na chvíľu sa zastavili, no v zápätí hodili do vedľajšej miestnosti granát a utiekli. Matka štyroch detí zomrela. Taliban síce poprel zabitie Najie, ale svedkovia, miestni predstavitelia, tieto slová popierajú.

 

Hrozivý útok na Najiu v provincii Faryab z 12. júla je len malou mrazivou ukážkou hrozby, ktorej v súčasnosti čelia ženy v celom Afganistane po tom, ako Taliban ovládol hlavné mesto Kábul. 

 

img

 

Deti sú nútené spať na ulici. „Deti nemajú vodu ani jedlo,“ povedala pre BBC jedna matka. Tisíce ľudí sa zhromaždili v provizórnych táboroch na okraji mesta.

 

Súvisiaci článok: ROZHOVOR: Cestovateľ Martin Navrátil nám porozprával o aktuálnom dianí v Afganistane

 

Asadullah, 35-ročný pouličný predavač

Asadullah je z provincie Kunduz, cestoval do hlavného mesta so svojou manželkou a dvoma malými dcérami začiatkom tohto týždňa po tom, čo mu Taliban podpálil dom. "Bol som pouličným robotníkom, predával som jedlo a korenie, ale keď zaútočil Taliban, prišli sme do Kábulu.“ 

 

"Teraz nemáme peniaze na nákup chleba alebo na lieky pre moje dieťa. Celý náš dom a veci začali horieť, a tak sme prišli do Kábulu a modlili sa k Bohu, aby nám pomohol. Náš dom zasiahli rakety a mínomet . V posledných siedmich dňoch došlo k silným stretom, nemali sme čo jesť a všetky pekárne, obchody a bazáre boli zatvorené. “

 

Žena, ktorá neuviedla svoje meno, pre BBC povedala, že so svojím manželom a deťmi utiekla zo svojho domu v meste Pul-e-Khumri na severe krajiny. Jej manžel bol vo vojne zranený.

„Mali sme dobrý život, ale kvôli výbuchom bomby sme prišli o domov a prišli sme sem,“ hovorí. „Odišli sme z domu len s jednými šatami a bez peňazí.“

 

Možno vás zaujme: Taliban ovládol Afganistan, chystá sa vyhlásiť Islamský emirát

 

Žena, ktorá pracovala pre afganskú vládu

"Nedeľa bola najstrašnejším dňom v celom mojom živote.  Ráno som išla do svojej kancelárie. Jediná žena, ktorú som videla, bola ochranka pri bráne. Bolo tam veľmi málo ľudí, nebolo to normálne. Taliban bol pred bránami mesta, ľudia sa báli, ale neverila som, že sa militantom podarí vstúpiť. Okolo obeda som opustila kanceláriu. Vzala som si nabíjačku mobilného telefónu a niekoľko osobných dokumentov. Išla som do banky vybrať nejaké peniaze, pretože každý sa snažil vytiahnuť čo najviac peňazí. Rad bol ale veľmi dlhý. Situácia bola intenzívna."

 

Zatelefonovala jej matka a povedala, aby utekala domov, pretože Taliban je na západe mesta.

 

"Všetci bežali. Obchodníci zatvárali dvere a všetci sa pokúšali dostať domov. Volal mi brat, že ma vyzdvihne. Cesty však blokovala doprava. Začala som kráčať a dokonca som sa pokúsila nájsť taxík. Cestou som videla skupinu ľudí. Bála som sa, že keby ma Taliban chytil na mojej ceste, zabili by ma, pretože som bola oblečená ako žena v kancelárii."

 

Takmer po dvoch hodinách sa konečne dostala domov. "Bol to deň, na ktorý nikdy nezabudnem. Strávila som celú noc v strachu a myslel som si, že nám niekto môže zaklopať na dvere. Odvtedy každý hľadá, kde by sa mohol skryť. Chceme ujsť do domu príbuzného, ​​ale neodvážime sa pre prípad, že by nás na ceste chytili. Keď som doma, cítim sa v bezpečí. Ak by prišli k nám domov, nikto by nevedel, že som pracovala pre vládu. Taliban uviedol, že ich bojovníci nevstúpia do domovov ľudí. Ale nemôžeme im dôverovať. Bojím sa, keď ich vidím v televízii."

 

"Čakám na vízum na opustenie krajiny, ale to nie je isté. Stratila som nádej v budúcnosť."

 

Aktivistka Masih Alinejadová upozornila na plačúce dievčatko

 "Slzy beznádeje afganskeho dievčaťa, ktorej budúcnosť sa rozbíja, ako Taliban postupuje. Moje srdce sa láme pre ženy z Afganistanu. Svet ju sklamal. Tu sa píše história, " napísala na Twitteri.

 

 

"Nikto sa o nás nestará, zomrieme potichu," povedalo dievča so slzami v očiach.

 

Agentúra Reuters informovala o incidente v Kandaháre, kde Taliban vyhodil zamestnankyne banky a nariadil im, nech do práce pošlú svojich mužských príbuzných.

 

img

 

Len dva dni po tom došlo k ďalšiemu incidentu v banke v Heráte, kde radikáli napomenuli prítomné ženy, aby si zakryli tvár. Dotknuté zamestnankyňa banky potom v zamestnaní skončili.

 

Ďalšie afganské ženy do médií uviedli, že prišli o svoje sny. Znepokojenie nad ich postavením prejavil v nedeľu aj generálny tajomník OSN António Guterres.

 

"Naše životy sa za posledných 24 hodín zmenili. Musíme byť vo svojich domovoch. Každú chvíľu nám chodia vyhrážky smrti," uviedla moderátorka správ a politická komentátorka Ajša.

 

Novinárky ničia svoje doklady a dôkazy o svojej profesionálnej identite. Predtým ich rýchlo odoslali spriateleným ambasádam v nádeji na udelenie humanitárnych víz.  Austrálsky novinársky zväz už tamojšiu vládu vyzval, aby pomohla afgánskym žurnalistkám.

 

Ďalšia žena, ktorá svoje skúsenosti denníka opísala anonymne, uviedla, že ženy mali po vstupe Talibanu do Kábulu problém dostať sa domov. Vodiči verejnej dopravy ju vraj odmietali s tým, že za ne nechcú prevziať zodpovednosť.

 

Toto je len malá časť toho, čo v skutočnosti zažívajú ľudia v Afganistane. Strach je niečo, čo majú všetci spoločné.  "Na niektorých miestach sú k ľuďom veľmi milí a potom sú miesta, kde im podrezávajú hrdlá. Takže im nechcem veriť," uviedla Paštana Durraníová z neziskovej organizácie Learn Afghanistan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies