Ako sa koronavírus začal prenášať medzi ľuďmi?

NETKY.SK • 9 Marec 2020, 21:42 • 2 min
Ako sa koronavírus začal prenášať medzi ľuďmi?

Vírus, ktorý straší už takmer celú Európu sa začal šíriť z Číny začiatkom roku 2020. Na štvrtú najväčšiu krajinu sveta sa to akoby nalepilo. Z Číny sa v roku 1997 rozšírila vtáčia chrípka, v 2003 SARS, či naposledy pred desiatimi rokmi vírus SFTS, kde prenášačom sú kliešte.

slovakia

left justify in out

Začiatok nákazy

Všetko sa to začalo ešte koncom minulého roku, kedy 12. decembra 2019 bolo v stredočínskom meste Wu-chan oznámených 27 prípadov vírusovej pneumónie, alebo inak zápal pľúc. Väčšina nakazených mala spoločné prostredie, v ktorom sa zdržiavali, a to trh, kde sa predávalo takmer všetko od hydiny cez morské plody, ale aj netopiere, hady a iné divo žijúce zvieratá.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa .týždeň (@tyzden.sk),

 

Genetická stopa

V súčasnej dobe však neexistuje žiadna potvrdená teória, z akého zvieraťa sa vírus preniesol na človeka. Štúdie prenosov medzi vírusmi a ich hostiteľmi však naznačujú, že 2019-nCOV, má v sebe najväčšiu genetickú stopu z netopiera a hada. Najmä vedci sa opierajú o túto teóriu, ktorou sa vylučuje, že by bol vyvinutý v laboratóriu.

 

img

 

Netopier nebol priamy prenášač

"Vírus od nakazeného netopiera nebol schopný infikovať ľudské telo, takže tu musel byť ešte nejaký iný hostiteľ," uviedla Carolyn Machamer, profesorka na Lekárskej fakulte Hopkinsovej univerzity v Baltimore, USA. Rovnako to postupovalo aj pri predchádzajúcich vírusoch – SARS sa v roku 2003 preniesol z netopiera na mačku a až následne na človeka, MERS v roku 2012 pochádzal opäť od netopiera, avšak ten musel najprv infikovať ťavy, a až tak sa vírus dostal priamo na človeka. Je teda viac ako jasné, že netopier nie je priamym prenášačom nového typu koronavírusu, ktorý postihuje v tejto dobe ľudstvo takmer na celom svete.

 

img

 

Šupinavec

Prenášačom na človeka mohli byť šupinavce. Svojím telom sa podobajú mravčiarom alebo pásavcom. Už z názvu je jasné, že ich telo pokrývajú šupiny, tie zároveň slúžia ako pancier. V Číne sa s týmito zvieratami pre ich veľmi kvalitné a chutné mäso doslova obchoduje. V Afrike a Ázii sú veľmi žiadané. V Číne sa vyskytuje konkrétny druh Šupinavec čínsky.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Programa ONU Medio Ambiente (@unep_es),

 

Vo februári údajne našli čínski vedci v tomto druhu koronavírus, ktorý bol veľmi podobný s novým vírusom COVID-19.

 

Patent USA? 

Existuje však aj teória, že v roku 2003, kedy bola potlačená choroba SARS, tak zároveň vznikol ľudský koronavírus, ktorý bol patentovaný Spojenými štátmi 25. apríla toho istého roku pod číslom US7220852B1. V dokumente, ktorý je na stiahnutie vo formáte PDF sa píše aj dátum zaznamenania patentu - 22. máj 2007, avšak pod číslom (22) "filed" (vložené) na prvej strane je dátum 12. apríl 2004.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies