Zelenskyj: Musíme počkať na to, čo urobia Rusi

NETKY.SK • 2 August 2022, 07:35 • 2 min
Zelenskyj: Musíme počkať na to, čo urobia Rusi

KYJEV - Nákladná loď Razoni, ktorá v pondelok vyplávala z Odesy, sa plaví pod vlajkou Sierry Leone, je naložená kukuricou a smeruje do Libanonu.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok upozornil, že v súčasnosti je ešte „príliš skoro" na vyvodzovanie záverov a oslavu po tom, čo z ukrajinského prístavu Odesa vyplávala loď s nákladom ukrajinských obilnín na základe dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN. 


„V tejto chvíli je ešte priskoro vyvodzovať akékoľvek závery a čokoľvek predpovedať. Počkajme a uvidíme, ako bude dohoda fungovať a či bude skutočne zaručená bezpečnosť," povedal Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve. 

 

Prečítajte si aj: Jeden z najhorších teroristov je mŕtvy!

 

img


Nákladná loď Razoni, ktorá v pondelok vyplávala z Odesy, sa plaví pod vlajkou Sierry Leone, je naložená kukuricou a smeruje do Libanonu. Podľa tureckého experta na pohyb lodí v Bosporskom prielive a v regióne Yörüka Išika by Razoni mala do ústia Bosporu doraziť v utorok okolo poludnia.

 

Skutočnosť, že loď z Odesy vyplávala, označil za veľký úspech aj ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov. 

„Ukrajina dnes spolu so svojimi partnermi robí ďalší krok na zabránenie hladu vo svete," napísal na Facebooku. Dodal, že v ukrajinských čiernomorských prístavoch aktuálne čaká na vyplávanie ďalších 16 lodí.

 

img

 

Vyplávanie prvej lode z Odesy uvítal aj generálny tajomník OSN António Guterres. Generálny tajomník dúfa, že to bude prvá z mnohých obchodných lodí plaviacich sa v súlade s podpísanou iniciatívou (dohodou) a že to bude pre potravinovú bezpečnosť predstavovať tak veľmi potrebnú stabilitu a úľavu," uviedla vo vyhlásení OSN.

 

Mohlo by vás zaujímať: António Guterres: Pokúšame šťastie, kým stojíme na prahu jadrovej vojny



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies