ZDRAVIE Kúpeľná liečba na Slovensku v čase lockdownu. Ako funguje?

NETKY.SK • 4 December 2021, 07:00 • 2 min
ZDRAVIE Kúpeľná liečba na Slovensku v čase lockdownu. Ako funguje?

BRATISLAVA- V súčasnosti poskytujú kúpeľnú a klimatickú liečbu na Slovensku viaceré liečebné domy a sanatóriá. Ich spoločným znakom je, že k absolvovaniu takejto liečby je v súčasnej epidemiologickej situácii nutné odporučenie lekára.

slovakia

left justify in out

Kúpeľná liečba sa poskytuje v oboch skupinách, A aj B. Pobyty pre samoplatcov sú zväčša možné len na základe odporúčania lekára. Oslovili sme  predstaviteľov našich najznámejších kúpeľov, v čarokrásnom prostredí Vysokých Tatier a v nádherných, svetoznámych Piešťanoch.

 

img

 

Podľa slov riaditeľky Sanatória  dr.Guhra n.o. MUDr. Nory Kovalčíkovej v Tatranskej Polianke už dlhé desaťročia poskytujú špičkovú ústavnú a kúpeľnú liečebnú starostlivosť pre pacientov s nešpecifickými pľúcnymi ochoreniami. Zároveň je špecializovaným pracoviskom pre respiračnú fyzioterapiu.

 

Dlhoročné skúsenosti odborných lekárov, kvalitná respiračná fyzioterapia prirodzene predurčuje naše sanatórium k poskytovaniu následnej nemocničnej starostlivosti pre pacientov po prekonaní ochorenia Covid 19 s pretrvávajúcim postcovidovým syndrómom. Od marca 2021 naše sanatórium otvorilo brány práve takýmto pacientom, ktorí tvoria momentálne cca 80-90% z celkovej našej klientely. Ročne sanatórium odlieči cca 1 600 pacientov a záujem neustále stúpa. Prijímame pacientov, ktorí sú po prekonaní Covid 19 minimálne 6 týždňov, ktorým obvodný lekár alebo pneumológ napísal návrh na ústavnú alebo kúpeľnú liečbu. Nárok na kúpeľnú liečbu má pacient, ktorý prekonal Covid 19 so stredne alebo ťažkým priebehom a bol hospitalizovaný,“ objasňuje.

 

img

 

Návrh na ústavnú liečbu posunie lekár priamo do sanatória, kde pacientovi po dohovore s ním poskytnú termín nástupu na liečenie. Návrh na kúpeľnú liečbu musí odsúhlasiť Zdravotná poisťovňa.

 

„Skutočnosť, že vieme kvalitne našim pacientom pomôcť, je pre nás neskutočne potešujúca, je krásnou odmenou pre všetkých  našich zamestnancov, ktorí svojou odbornosťou, oduševnením a láskavým prístupom k pacientom vytvárajú prostredie, kde sa lieči nielen telo, ale aj duša všetkých, ktorí to tak veľmi potrebujú. Veľmi, veľmi sa tomu tešíme,“ uzatvára doktorka Kovalčíková.

 

A čo Piešťany?

 

Kúpele Piešťany sa nachádzajú len kúsok od Bratislavy a celoročne poskytujú prvotriednu kúpeľnú starostlivosť pre pacientov, ktorí sem za presláveným bahnom a termálnou vodou dochádzajú z celého sveta. Ležia v miernom pásme, v nadmorskej výške 162 m.n.m, s vysokým počtom dní so slnečným svitom a presláveným kúpeľným hotelom Thermia Palace zo siete Ensana hotels, ktorý je známy aj Muchovým výtvarným dielom a svetovým unikátom, bahniskom. Za kúpele exkluzívne pre Netky.sk poskytol rozhovor  generálny riaditeľ Ensana hotels,  Andreas Schuster.

 

img

 

 

Sú, prosím, vaše kúpele otvorené aj v čase lockdownu?

 

Áno, vzhľadom k tomu, že Slovenské liečebné kúpele Piešťany, a. s.,  člen siete hotelov Ensana, majú štatút zdravotníckeho zariadenia, sú otvorené aj v čase lockdownu.

 

Na aké typy pobytov k vám môžu pacienti nastúpiť?

 

Klienti môžu prísť na medicínske liečebné pobyty. V pobyte je zahrnutá návšteva lekára a pri príjme hostí sa riadime pravidlom OTP.   Taktiež prijímame ambulantných pacientov, teda len procedúry bez ubytovania, a  riadime sa pravidlom OP.  A počas celje korona krízy aktuálnym Covid automatom.
 

Čo je potrebné mať pred nástupom na kúpeľnú liečbu?

 

Pred nástupom na kúpeľnú liečbu, pobyt, je potrebné, aby sa klient preukázal odporučením alebo výmenným lístkom od lekára. Bez tohto odporúčania nie je možné absolvovať kúpeľný pobyt.

 

Ako je to s bezpečnosťou?

 

Keďže sme zdravotnícke zariadenie, už pred korona krízou sme mali vysoko nastavené hygienické štandardy. Dodržiavame všetky nariadené, či odporúčané  štandardy a robíme všetko pre bezpečnosť našich hostí i zamestnancov.

 

Všimol som si, že poskytujete aj kúpeľné pobyty po prekonaní korony. Ako  sú koncipované, čo zahŕňajú, kedy ich odporúčate?

 

Patríme medzi kúpele, ktoré liečia klientov po covide, a to indikácie v súvislosti s ťažkosťami pohybového aparátu a nervového systému. Klienti k nám prichádzajú cez schválený návrh od zdravotnej poisťovne. Kúpeľná starostlivosť u postkovidového syndrómu je následná zdravotná starostlivosť,  ide o 3. fázu rehabilitácie, obyčajne po 8-12 týždňoch po ukončení akútnej fázy. Prvá fáza je počas akútneho priebehu ochorenia do 4 týždňov, 2. fáza rehabilitácie nasleduje po ukončení infekčnej fázy, najčastejšie ako ambulantná starostlivosť, či hospitalizácia na fyziatricko-rehabilitačnom oddelení, obyčajne do 8 týždňov.  Dĺžka kúpeľnej starostlivosti hradenej zdravotnými poisťovňami je 21 dní.

 

img

 

Ľudia, ktorí mali ľahší priebeh ochorenia majú u nás  možnosť absolvovať pobyty ako samoplatcovia. Pobyt Posilnenie imunity je určený pre ľudí, ktorí prekonali ochorenie Covid - 19 a následkom ochorenia sa cítia byť unavení, deprimovaní a bez energie. Pri liečbe sa využívajú prírodné liečivé zdroje na posilnenie imunitného systému tela. Výber tradičných procedúr je kombinovaný s fyzickými aktivitami. Pobyt Zdravé dýchanie je určený pre klientov, ktorí majú problém s dýchaním iného ako srdcového pôvodu. Tento respiračno-rekondičný program je zameraný na výučbu správnych dýchacích techník. Prírodné liečivé zdroje pomáhajú prirodzeným spôsobom naštartovať samoregeneračný proces tela. Naši odborníci radi pomôžu pri výbere vhodného kúpeľného pobytu.

 

Budú kúpele fungovať aj v čase Vianoc a Silvestra?

Všetko bude závisieť od regulácie v Covid automate. Pokiaľ sa nič oproti súčasnej dobe nezmení, budeme  fungovať v rovnakom režime ako teraz. Sme pripravení rýchlo reagovať na akékoľvek zmeny a okamžite ich aplikovať do praxe. Veríme, že sa čoskoro vrátime do normálu spred lockdownu a budeme môcť prijímať hostí na všetky typy pobytov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies