SHMÚ vydal prvý stupeň pred búrkami a povodňami

NETKY.SK • 10 Jún 2024, 14:37 • 2 min
SHMÚ vydal prvý stupeň pred búrkami a povodňami

BRATISLAVA - V pondelok treba počas dňa na celom Slovensku počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa.

slovakia

left justify in out

Výstraha platí pre väčšinu Slovenska do 20.00 h. V Bratislavskom a Trnavskom kraji platí výstraha do 19.00 h. Môžu sa vyskytnúť búrky spojené s prudkým dažďom s intenzitou až 30 milimetrov za 30 minút, krúpami a s nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť do 85 kilometrov za hodinu.

Vydané sú aj výstrahy pred povodňami. Prvý stupeň platí pre okresy na západnom a strednom Slovensku a na východe v okresoch Gelnica a Košice-okolie.

"V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali od nedeľného večera do pondelkového rána príslušníci Hasičského a záchranného zboru spolu s členmi dobrovoľných hasičských zborov obcí Trnavského kraja zatiaľ 37-krát," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Lena Košťálová.

Hladiny tokov v okrese Prievidza môžu v pondelok popoludní lokálne výrazne stúpnuť. Slovenský hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti pre okres vydal tretí stupeň hydrologickej výstrahy. Prvý stupeň výstrahy pred povodňami vydal SHMÚ v pondelok i pre zvyšné okresy hornej Nitry, ako i okresy na južnom Slovensku.

SHMÚ upozorňuje v súvislosti s očakávanými prívalovými zrážkami na prechodný výrazný vzostup vodných hladín, a to hlavne na malých tokoch. Toky môžu podľa neho dosiahnuť a prekročiť vodné stavy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Meteorológovia predpokladajú, že sa môžu vyskytnúť sprievodné povodňové javy aj mimo tokov.

Všetky rokliny v Národnom parku Slovenský raj sú od pondelka uzavreté. Informovala o tom Správa Národného parku na webovej stránke s tým, že obmedzenie platí až do odvolania. Dôvodom je vysoký stav vody a zaplavenie chodníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/SHMÚ, FB/NP Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi, Foto: freepik.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies