WHO: Sme znepokojení rastom prípadov horúčky dengue

NETKY.SK • 31 Máj 2024, 11:07 • 2 min
WHO: Sme znepokojení rastom prípadov horúčky dengue

ŽENEVA - Počet prípadov horúčky dengue na celom svete sa za posledných päť rokov zvýšil. Obzvlášť alarmujúca je tento rok situácia v Amerike. Vo svojej správe o tom informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Správu priniesla DPA.

slovakia

left justify in out

V Amerike bolo hlásených za toto obdobie do apríla tohto roku viac ako 7 miliónov prípadov horúčky dengue, pričom za rok 2023 to bolo 4,5 milióna prípadov.
 
"Vzhľadom na súčasný rozsah prepuknutia horúčky dengue, potenciálne riziko ďalšieho medzinárodného rozšírenia a zložitosti faktorov, je celkové riziko na globálnej úrovni vyhodnotené ako vysoké. Preto horúčka dengue zostáva globálnou hrozbou pre verejné zdravie," uviedla WHO.
 
Horúčka dengue je život ohrozujúce vírusové ochorenie, ktoré šíria komáre v tropických a subtropických oblastiach. Do konca apríla WHO dostala správy o 7,6 miliónoch prípadov z 90 krajín, vrátane častí južnej Európy. Celkovo 3,4 milióna prípadov sa potvrdilo, viac ako 16 000 z týchto prípadov malo vážny ochorenie priebeh a podľa WHO 3 000 bolo smrteľných.
 
Pretože v mnohým krajinách chýba primerané potvrdenie výskytu, WHO sa domnieva, že skutočné údaje sú oveľa vyššie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: DPA, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies