Vlna horúčav v Mexiku: Zomierajú nielen ľudia. Mŕtve dehydrované opice padajú zo stromov

NETKY.SK • 25 Máj 2024, 10:07 • 2 min
Vlna horúčav v Mexiku: Zomierajú nielen ľudia. Mŕtve dehydrované opice padajú zo stromov

MEXIKO - Mexiko zažíva posledné dva mesiace veľmi intenzívnu vlnu horúčav. Situácia je tak vážna, že vysoké teploty už začínajú zabíjať ľudí aj zvieratá. Od marca zomrelo v súvislosti s vysokými teplotami najmenej 26 ľudí. Napríklad aj opice začali umierať vo veľkom počte v štáte Tabasco. Veterinári ich nachádzajú mŕtve pod stromami.

slovakia

left justify in out

Veterinári už našli 83 mŕtvych opíc pod stromami v Tabascu. "Boli v kritickom stave a dehydrované, utrpeli úpal,“  informoval veterinár Sergio Valenzuela pre NBC Washington. Odborníci odhadujú, že vysokým teplotám padlo za obeť už veľa opíc.
 
Podobné vyhlásenie urobila ochranárska skupina Cobius, ktorá hovorí o masovom úhyne opíc. "Je veľmi pravdepodobné, že je to spôsobené klimatickými príčinami, ale nemôžeme vylúčiť ani iné dôvody," uviedla organizácia. Súčasne vyzvala verejnosť: "Ak vidíte opice, ktoré sú slabé, dehydrované, poskytnite im vodu.“
 
Ide o vrešťany, ktoré obývajú Južnú Ameriku. Dosahujú výšku 60 centimetrov,  majú dlhé chvosty a výrazné zuby. Sú známe hlasným pokrikom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: NBC Washington, Ilustračné foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies