VIDEO: Sprísnenie opatrení spustilo v Holandsku násilné protesty. Polícia použila streľbu

NETKY.SK • 20 November 2021, 15:15 • 2 min
VIDEO: Sprísnenie opatrení spustilo v Holandsku násilné protesty. Polícia použila streľbu

ROTTERDAM - Primátor holandského Rotterdamu Ahmed Aboutaleb v sobotu odsúdil násilnosti, ku ktorým došlo v tomto prístavnom meste na piatkovom proteste proti sprísneniu protipandemických opatrení.

slovakia

left justify in out

Na demonštrácii v Rotterdame sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Prišli vysloviť nesúhlas s vládnym plánom povoliť vstup do prevádzok a na spoločenské udalosti len osobám, ktoré sa preukážu platným COVID pasom. Podľa doterajších informácií na mieste utrpelo zranenia 7 osôb. 

 

img

 

Niektorí účastníci protestu používali zábavnú pyrotechniku, hádzali do policajtov kamene a podpaľovali autá. Polícia použila varovné výstrely a vodné delá. "Polícia bola nútená použiť zbrane a dokonca vypáliť varovné výstrely," povedal Aboutaleb na tlačovej konferencii, pričom násilnosti odsúdil.

 

Prečítajte si tiež: Eduard Heger pripustil celoštátny lockdown i povinné očkovanie!

 

Tamojšie úrady v súvislosti s výtržnosťami zadržali viac ako 20 ľudí. Očakávajú, že zadržia ešte viac osôb, keďže centrum mesta, kde sa nepokoje odohrali, je dôkladne monitorované bezpečnostnými kamerami. Holandský minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus označil extrémne násilie voči policajtom a hasičom v Rotterdame za ohavné"Právo protestovať je v našej spoločnosti veľmi dôležité, ale to, čoho svedkami sme boli minulú noc, bolo jednoducho kriminálne správanie," uviedol Grapperhaus.

 

 

Organizátori plánovaného sobotňajšieho protestu proti opatreniam v Amsterdame oznámili, že podujatie po piatkových násilnostiach zrušili. Holandská vláda minulý týždeň oznámila návrat k čiastočnému lockdownu, ktorý bude platný 3 týždne. Bary, reštaurácie, kaviarne a supermarkety musia v súlade s novými opatreniami zatvárať od minulej soboty o 20:00. Obchody, ktoré predávajú iné než základné tovary, musia zatvárať už o 18:00.

 

Možno vás zaujme: Európska lieková agentúra schválila liek proti ochoreniu COVID-19

 

Protesty sa konali aj v iných častiach sveta. Napríklad v austrálskych mestách vyšli do ulíc tisíce ľudí. Zatiaľ čo očkovanie proti koronavírusu nie je v Austrálii povinné, mnohé austrálske štáty a teritóriá zaviedli povinné očkovanie pre niektoré profesie a obmedzili nezaočkovaných, ktorí nesmú napríklad jesť v reštauráciách alebo navštevovať koncerty.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies